Spotkanie opłatkowe w Sali BHP. Honory dla arcybiskupa Sławoja Leszka Głódzia i śp. Alicji Olszewskiej

– Jesteście strażnikami i głosicielami etosu, który legł u podstaw „Solidarności”. Głosicie prawdę i godność ludzi pracy. – mówił ks. abp. Sławoj Leszek Głódź podczas świątecznego spotkania, które odbyło się 8 grudnia w Sali BHP.

Jak co roku członkowie i pracownicy Komisji Krajowej i Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” spotkali się na uroczystym opłatku. Gospodarzami uroczystości, które prowadził Tadeusz Majchrowicz, wiceprzewodniczący KK, byli przewodniczący naszego Związku Piotr Duda i szef gdańskiej „Solidarności” Krzysztof Dośla.

Gościem związkowców był burmistrz Suchowoli Michał Matyskiel, który przekazał Komisji Krajowej wykonaną z brązu replikę pomnika bł. ks. Jerzego Popiełuszki stojącego w centrum Suchowoli.

W czasie uroczystości przewodniczący Piotr Duda uhonorował pośmiertnie tytułem Zasłużony dla NSZZ „Solidarność” śp. Alicję Olszewską. Pamiątkowy dyplom odebrał syn zmarłej w tym roku legendarnej pani Ali, strażniczki placu przed pomnikiem Poległych Stoczniowców.

Przez dolnośląskich związkowców odznaczony został natomiast ks. abp. Sławoj Leszek Głódź. Kazimierz Kimso, przewodniczący dolnośląskiej „Solidarności”, wręczył metropolicie gdańskiemu Krzyż Tibi Mater Polonia. Odznaczenie to jest przyznawane przez Kapitułę działającą przy Zarządzie Regionu Dolnośląskiego Stowarzyszenia Osób Represjonowanych w Stanie Wojennym tym, którzy szczególnie zasłużyli się w dążeniu do odzyskania wolności w PRL lub w stanie wojennym, walczą z rosnącą dyskryminacją katolików, dążą do zmniejszenia bezrobocia i likwidacji wzrastającego totalitaryzmu.

Życzenia związkowcom złożył też poseł Janusz Śniadek, który podzielił się również pewną refleksją:

– Wczoraj wychodząc Sejmu natknąłem się na manifestację kilkudziesięciu byłych esbeków, którzy protestowali przeciwko odebraniu im niesłusznych przywilejów emerytalnych. I pomyślałem wówczas, że nie jest źle. Dożyliśmy czasów, gdy esbecy nie są zadowoleni ze swojej sytuacji. Wreszcie – mówił Janusz Śniadek.

Oprawą muzyczną świątecznego spotkania związkowców był koncert kolęd w wykonaniu młodzieżowego chóru z Kosakowa.