Spotkanie opłatkowe kombatantów

14 grudnia w Sali Akwen w siedzibie Regionu Gdańskiego „Solidarności” spotkali się na dorocznym spotkaniu opłatkowym członkowie Związku Solidarności Polskich Kombatantów i Krajowego Stowarzyszenia Przyjaciół Armii Krajowej, a w zorganizowaniu uroczystości pomógł Zespół Szkół Architektury i Krajobrazu i Handlowo-Usługowych w Gdańsku Oliwie oraz wolontariusze – druhowie ZHR z Gdyni. Sala była wypełniona po brzegi.

Wigilijną Ewangelię wg św. Łukasza (Łk 2, 1-20) przeczytał ks. kmdr dr Marian Próchniak z Parafii Wojskowej Marynarki Wojennej RP w Gdyni Oksywiu, obecny był również ks. prałat Stanisław Płatek.

Wszyscy złożyli sobie życzenia świąteczne i posilili się ciastem i wigilijnymi potrawami.

Uroczystość miała wielowymiarowy charakter: kolędy wykonał Chór Gminy Pruszcz Gdański pod dyrekcją Amelii Wyszkiewicz. Zaprezentowali się także laureaci konkursu „Orlęta Pieśni Polskiej”, wręczono im statuetki Orła Białego. Wystąpiło czterech laureatów – trzech solistów i jeden zespół: Sara Muża z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Mostach (opiekunka: Dorota Hrycz), Dawid Migga ze Szkoły Podstawowej w Mostach (opiekunka: Magdalena Stenka), Patrycja Zakrzewska z Zespołu Szkół nr 26 w Gdańsku (opiekunka Kalina Kuśmierz) oraz Paulina Rojek, Julia Dias, Nadia Posmyk, Martyna Bogaczyk i Sonia Burek z Gimnazjum nr 1 z Gdyni (opiekunka: Barbara Prasowska-Zeidler).