Spotkanie emerytów z „Remontowej”

W Tłusty Czwartek (23 lutego), przy pączkach i kawie, w Sali Akwen na swoim cyklicznym zebraniu spotkali się emeryci – członkowie Związku z Koła Emerytów NSZZ „Solidarność” Gdańskiej Stoczni „Remontowa” im. Józefa Piłsudskiego.

Po modlitwie prowadzący spotkanie Henryk Gielniak poinformował o uroczystościach pogrzebowych członka Koła śp. Jana Rzeszotarskiego – pogrzeb odbędzie się na Cmentarzu Łostowickim w sobotę, 25 lutego o godz. 11. Zaapelował jednocześnie o uczestnictwo – w miarę możliwości – w tych uroczystościach.

Przekazano informację o planowanych na ten rok wycieczkach i wyjazdach. I tak, 9 maja planowany jest 1-dniowy wyjazd do Torunia z uwzględnieniem zwiedzania siedziby Radia Maryja i TV Trwam. Wyjazd spod Opery Bałtyckiej o godz. 6.

Na 20-21 czerwca planowana jest wycieczka do Uniejowa: kąpiele termalne, posiłek, wypoczynek i nocleg, powrót następnego dnia. W lipcu planowany jest 1-dniowy wyjazd do Jantara, wśród licznych atrakcji – ognisko z kiełbaskami. Natomiast wszyscy chętni, którzy zapisali się na wycieczkę do Chorwacji na czerwiec (3-12 lub 10-19 czerwca) zobowiązani są opłacić wyjazd do 31 maja.

Na przełomie sierpnia i września planowany jest 7-dniowy pobyt w Szklarskiej Porębie z uwzględnieniem wyjazdów do Skalnego Miasta (Czechy) i do Drezna (Niemcy). Na wrzesień planowana jest także 3-dniowa wycieczka do Tallina oraz wyjazd do Częstochowy.

Jan Klassa, przewodniczący rady Sekcji Emerytów i Rencistów Regionu Gdańskiego „S” poinformował o marcowej waloryzacji świadczeń i krótko zrelacjonował spotkanie z prof. Marcinem Zielenieckim, podsekretarzem stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, które miało miejsce podczas posiedzenia Zarządu Regionu Gdańskiego „S” w styczniu br.

Dziadek Emilii Lange podziękował za przekazanie 1 procenta podatku za 2015 rok dla swojej wnuczki, która choruje i wymaga długiej i kosztownej rehabilitacji. Ponowił apel o przekazywanie 1 procenta za rok 2016. W poz. 37 w formularzu PIT należy wpisać nr KRS 00001866434, a w poz. 139 cel szczegółowy: 1% Emilia Lange 140/L.

Zawiązała się także inicjatywa pomocy w wypełnianiu rozliczeń podatkowych i przesyłaniu ich elektronicznie do urzędów skarbowych (należy w celach autoryzacyjnych przynieść rozliczenie za rok 2015), jeżeli będą potrzebujący, mogą taką pomoc uzyskać. Można się w tej sprawie telefonicznie kontaktować z Henrykiem Gielniakiem, tel. 600 741 281.