Spotkanie autorskie z Marią Giedz

Serdecznie zapraszamy na spotkanie autorskie z Marią Giedz, naszą redakcyjną koleżanką,  które odbędzie się w piątek 24 sierpnia 2018 r. o godz. 18 w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Gdańsku na Żabiance (Filia nr 26), przy ul. Gospody 3b. Jest to spotkanie ramach promocji książki „Pomorze mniej znane”!

Maria Giedz-zaproszenie

„Pomorze mniej znane” to tytuł niekonwencjonalnego „przewodnika” po Pomorzu, autorstwa Marii Giedz, który ukazał się nakładem gdańskiego wydawnictwa Patria Media. Jest to zbiór artykułów publikowanych od 2006 w „Magazynie Solidarność”, w ramach rubryki „Cudze chwalicie, swego nie znacie” – teksty dotyczyły mało znanych, a interesujących miejsc na Pomorzu.

Książka została podzielona na pięć części-rozdziałów: Trójmiasto, Kaszuby, Kociewie, Powiśle, Żuławy. W każdej z nich zamieszczono opisy miejsc wartych zobaczenia, często pomijanych przez przewodniki. Nie jest to typowy przewodnik, ale raczej zbiór ciekawostek z Pomorza dla wędrujących mniej utartymi szlakami. W teksty o danych miejscach wplecione zostały legendy, podania, szczegółowe opisy dotyczące konstrukcji budowli, albo malowniczych krajobrazów, komentarze, czy krótkie wypowiedzi. Każde warte zobaczenia miejsce jest bogato zilustrowane, a także opatrzone ikonami informującymi o najważniejszych atrakcjach oraz praktycznymi wskazówkami na temat dojazdu. Na trzysty trzydziestu dwóch stronach książki zamieszczono ponad sto dwadzieścia opisów tras – są to propozycje na krótsze lub dłuższe wyprawy samochodem, rowerem, kajakiem, na własnych nogach, koleją wąskotorową lub…drezyną. Od „krainy w kratę” po „bursztynowe wybrzeże”. Śladami Krzyżaków, joannitów, mennonitów lub polskich świętych i błogosławionych. Jest to również podróż przez polską historię, tradycję oraz odkrywanie wielowymiarowego dziedzictwa naszej ojczyzny – to tu urodził się i spędził młodość autor słów do polskiego hymnu narodowego – Józef Wybicki, to tu rozpoczęła się II wojna światowa i tu narodziła się Solidarność, która rozbiła powojenny ład.