Spotkajmy się na paradach niepodległości

W 96 rocznicę odzyskania przez Polską niepodległości spotkamy się w naszych miastach na Paradach Niepodległości. W Gdańsku uroczysta parada wyruszy 11 listopada br.  o godz. 10 z Podwala Staromiejskiego i przejdzie ulicami Podmłyńską, Rajską, Heweliusza, Korzenną i Kowalską do pomnika  Jana III Sobieskiego przy Targu Drzewnym.

Parada będzie nawiązywała do 75. rocznicy powstania Polskiego Państwa Podziemnego i do 70. rocznicy Powstania Warszawskiego. W tym roku organizatorzy chcą rozdać grupom oraz jak największej ilości „nie zrzeszonych” uczestników parady kilka tysięcy biało -czerwonych opasek. Każda będzie ostemplowana symbolem Polski Walczącej.
Uczestniczyć w paradzie będą wszyscy, którzy chcą zamanifestować swój patriotyzm i którym nie jest obcy szacunek dla wielkie dzieła, jakim było odrodzenie państwa polskiego. Nie zabraknie z pewnością akcentów   biało-czerwonych.  Zakończenie przemarszu planowane jest na godz. 11.30. W samo południe w Bazylice Mariackiej uczestniczyć będziemy w uroczystej mszy św. za Ojczyznę.

Gdyńska Parada Niepodległości rozpocznie się o godz. 12:00 i przejdzie od Placu Konstytucji, ul. 10 Lutego pod Płytę Marynarza Polskiego na Skwerze Kościuszki, gdzie odbędą się oficjalne uroczystości. Na czele parady pójdzie Orkiestra Marynarki Wojennej, za nią, jak co roku, tłumnie pomaszerują gdynianie w patriotycznych barwach i strojach historycznych. Gdynia bowiem powstała jako jeden z symboli II Rzeczpospolitej u jej zarania.
Apelujemy o wywieszenie tego dnia flag w naszych barwach narodowych.

Narodowe Święto Niepodległości obchodzone jest co roku 11 listopada, dla upamiętnienia rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918 r. Tego dnia w 1918 roku zakończyła się I wojna światowa – Niemcy skapitulowały na froncie zachodnim. Wcześniej bo 5 listopada 1916 r. został wydany akt gwarantujący powstanie Królestwa Polskiego w bliżej nieokreślonych granicach. 14 stycznia 1917 r. rozpoczęła działalność Tymczasowa Rada Stanu, a 12 września tego samego roku rolę głowy państwa powierzono Radzie Regencyjnej. 7 października 1918 r. Rada Regencyjna ogłosiła niepodległość Polski. 10 listopada 1918 r. do Warszawy przyjeżdża Józef Piłsudski, a 11 listopada Rada Regencyjna przekazuje mu władzę wojskową, mianując go Naczelnym Dowódcą Wojsk Polskich.