Doroczne spotkanie Regionu Gdańskiego za nami

Organizacje związkowe NSZZ „Solidarność” z Krajowej Spółki Cukrowej „Polski Cukier” S.A. Oddział „Cukrownia Malbork”, Deepwater Container Terminal Gdańsk S.A., PKP Intercity S.A. Zakład Północny w Gdyni, Zakładzie Utylizacji Odpadów Stałych sp. z o.o. w Tczewie oraz 18 Wojskowym Oddziale Gospodarczym w Wejherowie zostały nagrodzone i wyróżnione w VI edycji konkursu „Razem – bezpieczniej!” podczas spotkania związkowców i przyjaciół „S” w Regionie Gdańskim, które odbyło się 11 maja w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej na Ołowiance w Gdańsku.

Zdjęcia: Paweł Glanert, Wojciech Milewski

Spotkanie, które w sali na filharmonii Ołowiance zgromadziło kilkaset osób, było także okazją do podsumowania 2016 roku. W imieniu Komisji Krajowej dokonał tego wiceprzewodniczący „S” Tadeusz Majchrowicz, który docenił prospołeczne i prozwiązkowe działania rządu PiS, m.in. podniesienie pensji minimalnej do poziomu wyższego niż wynika to z algorytmów Związku. Zaznaczył jednak, że nie wszystkie działania „dobrej zmiany” – na przykład w przypadku reformy oświaty – są w pełni zrozumiałe. Tadeusz Majchrowicz podkreślił, że na związkowców z Regionu Gdańskiego NSZZ „S” zawsze można liczyć i znajdują się oni w czołówce różnych działań Związku.

Sukcesy gdańskiej „S” w minionych dwunastu miesiącach – m.in. w obszarach rozwoju Związku, szkoleń, projektów europejskich i działań prawnych – podsumował przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla. W tej beczce miodu pojawiła się jednak łyżka dziegciu, a jest nią trudna sytuacja gospodarki morskiej, która jest specyfiką Pomorza. Jak zaznaczył Krzysztof Dośla, mimo różnych zapowiedzi i działań rządu w obszarze przemysłu stoczniowego, w Regionie Gdańskim nie widać pozytywnych efektów tych działań. Wszystkie stocznie muszą radzić sobie we własnym zakresie i przychodzi im to z trudem, tymczasem na całym świecie standardem jest państwowe wsparcie dla przemysłu okrętowego, który jest strategiczną gałęzią przemysłu. Przewodniczący ZRG NSZZ „S” podkreślił za to dobrą współpracę z Okręgowym Inspektoratem Pracy w Gdańsku.

Działania Państwowej Inspekcji Pracy w skali całego kraju przedstawił główny inspektor pracy Roman Giedrojć, który podziękował „S” za współpracę z PIP zarówno na poziomie zakładowym, jak i relacji społecznych i tworzenia nowych, lepszych norm prawnych w zakresie ochrony praw pracowniczych.

Na spotkaniu związkowców z Regionu Gdańskiego obecni byli także m.in. ks. prałat Sławomir Decowski, archidiecezjalny duszpasterz ludzi pracy, proboszcz parafii św. Brygidy ks. kanonik Ludwik KowalskiPiotr Prokopowicz, zastępca okręgowego inspektora pracy, przedstawiciele Kasy Stefczyka, Kacper Płażyński, syn śp. marszałka Macieja Płażyńskiego.

Finałem spotkania tradycyjnie już było wydarzenie artystyczne. Po koncertach Jana Pietrzaka i zespołu Contra Mundum w latach ubiegłych tym razem członkowie i sympatycy „S” mieli okazję wysłuchać najsłynniejszych tematów muzyki filmowej, w tym m.in. kompozycji Wojciecha Kilara i Johna Williamsa. Koncert zatytułowany „Wielkie hity srebrnego ekranu” sam stał się hitem, a zasłużoną owację na stojąco odebrała Orkiestra Symfoniczna Polskiej Filharmonii Bałtyckiej oraz Rafał Janiak, jeden z najbardziej uzdolnionych i utytułowanych już polskich kompozytorów i dyrygentów młodego pokolenia.

Partnerem głównym koncertu było Lotto. Właścicielem marki jest Totalizator Sportowy

zn_podst_plaski_RGB

Więcej o nagrodzonych…>>