Śpiewana lekcja patriotyzmu. Konkurs Muzyczny „Polska – moje miejsce, mój kraj”

W siedzibie NSZZ „S” trwa Wojewódzki Konkurs Muzyczny „Polska – moje miejsce, mój kraj”.

Sala Akwen w siedzibie NSZZ „S” rozbrzmiewa dzisiaj od rana dźwiękami muzyki i rozśpiewanymi głosami dzieci i młodzieży, Trwają występy uczestników VI Wojewódzkiego Konkursu Muzycznego: „Polska – moje miejsce, mój kraj”. Patronem konkursu jest Kuratorium Oświaty w Gdańsku oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Organizatorem zaś Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”. Wielkie uznanie należy się też nauczycielom przygotowującym do konkursu.

To swoista lekcja patriotyzmu, przygotowana przez oświatową „S”. Szczególne znaczenie ma zatem własna interpretująca pojęcie patriotyzmu.

Z niekłamanym wzruszeniem wysłuchujemy wykonań dobrze znanych, starszych utworów, jak i tych nowych lub w nowych aranżacjach, jak np. „Miejsce nadzieję”, „Psalm stojących w kolejce” z Kolędy Nocki, „Niepodległa Niepokorna”, „Moja mała dziewczynko z AK”, „Rozkwitały pąki białych róż”, „Kiedy żołnierze wracają”, „Dziewczyna z granatem”, czy też psalm piaśnicki oraz wiele innych wykonań. Jak choćby w aranżacji Weroniki Korthals i wykonaniu młodziutkiej Zosi Tartas śpiewająca pytanie „Co to jest niepodległość?” lub wzruszająca literatura faktu, wydana przez Muzeum Powstania Warszawskiego i wyśpiewana pt. „Czy wojna jest dla dziewczyn”

Elka miała tylko dziewięć lat/Tamten wrzesień zburzył Elce świat/Kulki z piasku w bomby pozamieniał/Uśmiech w grymas bólu i cierpienia

Należy dedykować ów tekst wszystkim wymachującym na pokaz szabelką, grożącym bombami i karabinami  i manifestującym militarną siłę. Niepokojącym w swym wyrazie i w ukrytym przekazie był tekst Antoniny Krzysztoń „Braciszku”

Pada, na dworze już ściemniało/Oj, ta noc nie będzie krótka/Baranka wilkom się zachciało/Braciszku – szczęknęła furtka…

wyśpiewany przez Julię Lepak z Chojnic. I wiele, wiele innych wykonanych podczas konkursu. Łącznie zgłosiło się 230 uczniów i odbędzie się 47 wykonań w czterech kategoriach: uczniowie klas I-IV SP, V-VIII SP, szkół ponadpodstawowych, chóry, czyli uczniowie ze szkół m. in. Gdańska, Gdyni, Wejherowa, Rumi, Kiełpina, Miastka, Żarnowca, Połczyna, Miłobądza, Tczewa, Chojnic.

– Konkurs jest wielkim przeżyciem, sporą dawką patriotyzmu. Jest też wielką dawką piękna. Nie byłoby tego przedsięwzięcia bez wspaniałych polskich nauczycieli. W tym roku po nas nieco jeżdżono. Niesprawiedliwie. Dziękuje za wkład pracy, dziękuje wykonawcom, opiekunom, jurorom, sponsorom, gdańskiej oświacie – mówił na zakończenie konkursowych przesłuchań Wojciech Książek, przewodniczący MSOiW NSZZ „S” z siedzibą w Gdańsku.

Wyniki III etapu konkursu w kategorii muzycznej zostaną ogłoszone do publicznej wiadomości do 30 listopada 2019 r. oraz opublikowane zostaną na stronie internetowej organizatora konkursu www.solidarnosc.gda.pl/oswiata,

Laureaci pierwszych miejsc w kategorii muzycznej otrzymają dyplomy i stypendia
NSZZ „Solidarność” ufundowane przez NSZZ „Solidarność” i sponsorów, w tym m.in. Pomorską Fundację Edukacji i Pracy,
Wyróżnieni otrzymają dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez NSZZ
„Solidarność” i pozyskanych sponsorów, Wyróżnieniami specjalnymi będzie zaś propozycja występu podczas uroczystości organizowanych przez NSZZ „Solidarność”. Najpewniej wręczenie nagród odbędzie się z początkiem grudnia.
Szczególną wartość poznawczą ma zwiedzenie historycznej Sali BHP i przejście pod pomnik Poległych Stoczniowców z przewodnikiem, z której mogą skorzystać uczestnicy konkursu. Cztery, kilkudziesięcioosobowe grupy odwiedziły te znaczące dla „Solidarności” i Polski miejsca.

Finałowe występy laureatów odbędą się 2 i 3 grudnia br. w Gdańsku.

ASG