Śpiewali o pięknej Polsce

14 maja w sali Akwen młodzież z naszego województwa wystąpiła z patriotycznym repertuarem. Współorganizatorem IX Wojewódzkiego Konkursu Pieśni Patriotycznej „Piękna nasza Polska cała” była Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Spotkanie poprowadziła aktorka Marta Jankowska. Występująca młodzież reprezentowała 9 szkół. Wystąpiło 7 zespołów i 8 solistów. Można było usłyszeć zarówno tradycyjne pieśni, takie jak O mój rozmarynie, jak i bardziej współczesne, na przykład Kocham wolność (w oryginale tę piosenkę wykonywał zespół Chłopcy z Placu Broni).

Głównym organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Miłośników Pieśni Patriotycznej przy Zespole Specjalnego Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego nr 28 w Gdańsku. Gośćmi spotkania byli między innymi: prezes Stowarzyszenia Urszula Grabowska, zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Tadeusz Majchrowicz, sekretarz Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Ewa Zydorek (która weszła również w skład komisji oceniającej), przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla i przewodniczący Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania Wojciech Książek oraz sygnatariusz Porozumień Sierpniowych Andrzej Kołodziej – Dzieci z ośrodków szkolno-wychowawczych są mi szczególnie bliskie, ponieważ pracowałem w takim ośrodku w Pucku. Konkursy takie jak ten nie tylko kształcą, ale również wychowują i uczą pewnej samodyscypliny – podkreślił przewodniczący Książek.

MarWer