Sondaże: premier przekonuje tylko co setnego Polaka, „Solidarność” z poparciem społecznym.

77 proc. Polaków negatywnie ocenia pracę rządu, a 73 proc. samego premiera – wynika z najnowszego sondażu TNS Polska przeprowadzonego 4–9 października. Zadowolonych z pracy rady ministrów jest 16 proc. ankietowanych. Donalda Tuska dobrze ocenia nieco więcej, bo 20 proc. badanych. Jednak tylko 1 proc. jest o tym „zdecydowanie przekonanych”. 19 proc. badanych odpowiedziało, że premier „raczej dobrze” wypełnia swoje obowiązki. To najsłabsze notowania szefa rządu od listopada 2011 r. Działalność prezydenta Bronisława Komorowskiego źle ocenia 42 proc. badanych, dobrze 47 proc. Oznacza to, że od września pogorszyły się oceny zarówno rządu i premiera, jak i prezydenta.

Również Sejm obecnej kadencji nie cieszy się poparciem społecznym. Jak wynika z innego sondażu (CBOS, 3–9 października), aż 71 proc. Polaków źle ocenia działalność izby niższej parlamentu (spadek o 6 proc. od września br.). Przypomnijmy, że ci, którzy nie są zadowoleni z pracy posłów, mogą poprzeć akcję „Solidarności” i podpisać się pod wnioskiem o samorozwiązanie Sejmu. Również Senat, którego pracami kieruje Bogdan Borusewicz, jest krytykowany przez większość Polaków (53 proc.).

Na tym tle dobrze wypadają oceny pracy związków zawodowych. We wspomnianym sondażu CBOS o działaniach „Solidarności” pozytywnie wypowiedziało się 35 proc. respondentów (wzrost o 2 proc.). Działalność OPZZ dobrze ocenia 26 proc.

ACH, Dział Informacji Komisji Krajowej