Sondaż preferencji wyborczych PiS – PO 29:25

Gdyby wybory parlamentarne odbyły się w ostatnią niedzielę – wygrałoby je Prawo i Sprawiedliwość. Najnowsze badanie stopnia poparcia partii politycznych wskazuje, że partia Jarosława Kaczyńskiego zyskuje w sondażach, a PO traci poprzez pojawienie się inicjatywy Europa Plus. Na PiS chce głosować 29 procent badanych, a na PO – 25 procent.

Sondaż na zlecenie „Rzeczpospolitej” przeprowadził instytut Homo Homini. Wynika z niego, że Europa Plus (w badaniu wskazano, że dołączył do niej m.in. Ryszard Kalisz) może liczyć na poparcie…18 procent zapytanych. Inicjatywa Kwaśniewskiego, Palikota, Siwca i Kalisza zabiera głosy rządzącej Platformie Obywatelskiej. Na partię premiera Donalda Tuska deklaruje oddanie głosu jedynie 25 procent badanych. Przy takim rozkładzie głosów zostałby przełamany dwubiegunowy układ sił na scenie politycznej z dominacją PO i PiS. Pozostałe ugrupowania za wyjątkiem SLD (9-proc. wynik) cieszą się słabym poparciem. Jest to oznaka odpływu lewicującego elektoratu PO do jawiącej się im jako „europejska” inicjatywie Europa Plus.

ASG