Solidna praca, marna płaca – protest służby zdrowia

„Ciężka praca, głodowa płaca” – transparenty z takim przesłaniem widoczne były podczas akcji protestacyjnej przed Urzędem Rady Ministrów w Warszawie, którą zorganizował 7 kwietnia Sekretariat Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”. Na termin protestu wybrano Światowy Dzień Zdrowia.

Fot. Tomasz Gutry

sluzbazdrowia1

Związkowcy chcieli zwrócić uwagę na degradację polskiej służby zdrowia oraz podsumować kolejną już kadencję rządów PO-PSL i zderzyć przedwyborcze obietnice z bolesną rzeczywistością. W akcji protestacyjnej brali udział nie tylko związkowcy, ale także pacjenci.

Irena Jenda, przewodnicząca Regionalnej Sekcji Służby Zdrowia Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”:

– Sytuacja w służbie zdrowia jest trudna. Wiedzą o tym doskonale pracownicy i pacjenci, którzy często miesiącami czekają na wizytę u specjalisty. Do swojego lekarza rodzinnego w niektórych przychodniach czas oczekiwania jest nawet dwutygodniowy. Wprowadzony pakiet onkologiczny, który miał ułatwić chorym dostęp do lekarzy też się nie sprawdza. Pikieta w Światowy Dzień Zdrowia była protestem przeciwko tak dramatycznej sytuacji służby zdrowia. Na sytuację tę składa się nie tylko utrudniony dostęp do świadczeń medycznych, ale również brak pielęgniarek i oddziałowych, wyjazdy młodych pielęgniarek za granice, nieadekwatne do wykonywanej pracy i kosztów życia wynagrodzenia oraz drogie leki.