„Solidarność” zawalczy o pracowników Amazona

W dniu 11 stycznia w polskim oddziale Amazona powstała zakładowa organizacja „Solidarności”. Członkami związku mogą zostać pracownicy wszystkich polskich centrów dystrybucyjno-logistycznych należących do tej firmy.

Założyciele organizacji zapowiadają negocjacje z zarządem spółki w kwestiach regulaminu pracy, wynagradzania i świadczeń socjalnych. Chcą poruszyć m.in. kwestie płatności za godziny nadliczbowe, premii, świadczeń świątecznych i urlopowych oraz indywidualnej pomocy socjalnej dla pracowników. W planach mają też doprowadzenie do udziału polskich przedstawicieli w Europejskiej Radzie Zakładowej Pracowników Amazon.

Związkowcy, jak podkreślają, są przygotowani do wyrazistego artykułowania żądań, chociaż wierzą w skuteczne negocjacje z Zarządem firmy. Jak czytamy w oświadczeniu Zakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” Amazon Fulfillment Poland sp. z o.o., (…) kiedy zawodzi dialog będziemy korzystać z innych narzędzi przez protesty, pikiety do strajku włącznie. Są to jednak narzędzia ostateczne”. Założyciele organizacji podkreślają, że wymieniona działalność nie kończy listy przewidzianych dążeń. – To tylko nieliczne przykłady naszej szerokiej działalności. W codziennej pracy kierujemy się zasadą, że nie ma spraw nie do załatwienia, nie ma problemów nie do rozwiązania – piszą. Na pewno będą mieli co robić, bo Amazon nosi tytuł najgorszego pracodawcy.

Działalność centrów logistycznych firmy w Polsce od początku wzbudzała kontrowersje. Od zatrudnionych wymaga się pracy w systemie 10-godzinnych zmian cztery razy w tygodniu – od niedzieli do środy albo od środy do soboty. Pracownicy narzekają nie tylko na tempo, ale również na funkcjonowanie ocen i wypłat. Oceny pracownika dokonuje nie przełożony, a mierzący jakość i wydajność system, wynagrodzenie za pracę wypłaca natomiast firma zewnętrzna, która zdaniem pracujących źle liczy składniki wynagrodzenia, nie płaci ZUS-u i opóźnia wypłaty.

Solidarność Pracowników Amazon Polska ma już profil na facebooku i zaprasza do polubienia go.

Więcej na www. solidarnosc.wroc.pl

Fot. Wikipedia