„Solidarność” zaproszona do centrali Leroy Merlin Polska

Po tym jak Prokuratura Rejonowa Gdańsk Oliwa wszczęła postępowanie w sprawie pogwałcenia wolności związkowych w Leroy Merlin Polska, o czym pisaliśmy m.in. na łamach „Magazynu Solidarność” i stronie internetowej gdańskiej „S”, z warszawskiej centrali firmy nadeszło do KZ NSZZ „S” w Leroy Merlin Polska zaproszenie na prezentację nowej formuły premiowania pracowników, tzw. Premii za Progresję.   Czyżby w Leroy Merlin Polska nastąpiła korekta stosunku do związków zawodowych?

-  Nowa formuła premii powstała w odpowiedzi na oczekiwania naszych pracowników, ich uwagi i spostrzeżenia. Premia za Progresję w swej nowej odsłonie stanowi dopełnienie i wsparcie dla Strategii 2014-16, której fundamentem jest satysfakcja klienta – napisała do związkowców z NSZZ „S” Dorota Wójcik-Czarzasty, dyrektor ds. Zasobów Ludzkich w tej sieci handlowej, zapraszając do uzgodnienia regulaminu przyznawania premii za progresję.

Przypomnijmy, że Organizacja Zakładowa NSZZ „S” w Leroy Merlin Polska z siedzibą w Gdańsku zawiadomiła prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez prezesa zarządu Leroy Merlin Polska oraz  dyrektora jednego ze sklepów tej francuskiej sieci po tym, jak z pracy wyrzucony został Jarosław Dziubek, były gdański radny, wiceprzewodniczący tamtejszej KZ NSZZ „S”. Prokuratura bada, czy doszło do dyskryminacji pracownika z powodu przynależności związkowej oraz do utrudniania działalności związkowej.

Sprawa zwolnionego działacza związkowego trafi w czerwcu na wokandę gdańskiego Sądu Pracy.

W tej materii zadaliśmy pytania Panu Christopherowi Dubus’owi, dyrektorowi generalnemu Leroy Merlin Polska.  W związku z docierającymi do nas niepokojącymi informacjami z Gdańska oraz Białegostoku o zwolnieniach związkowców z pracy zwracamy się też do  centrali Leroy Merlin – Groupe Adeo o odpowiedź czy w Polsce i we Francji stosowane są podwójne standardy wobec swobód związkowych oraz czy realizowany przez Leroy Merlin sposób zarządzania zakłada jakąkolwiek partnerską współpracę ze związkami zawodowymi we Francji i w Polsce?

Leroy Merlin to sieć marketów budowlanych rozwijana w Polsce od 1996 r. Obecnie liczy 43 wielkopowierzchniowych sklepów, zlokalizowanych wokół aglomeracji miejskich. Sieć zatrudnia 7400 pracowników.

ASG