„Solidarność” w Gdyni uczci Żołnierzy Wyklętych

Tegoroczny program obchodów Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” – który, przypominamy, jest oficjalnym świętem państwowym! – jest wyjątkowo bogaty. W Gdyni w upamiętnienie bohaterów podziemia niepodległościowego po II wojnie światowej włączyła się „Solidarność”.

Gdynia, 1 marca (niedziela), godz. 15.00 – przemarsz z Placu Kaszubskiego pod pomnik Ofiar Grudnia 1970 r. przy Urzędzie Miasta (al. Piłsudskiego). W trakcie pochodu nastąpi złożenie kwiatów pod pomnikiem ofiar komunizmu przy ul. Pułaskiego, w miejscu, gdzie po II wojnie światowej mieściła się siedziba zbrodniczej Informacji Wojskowej zwalczającej żołnierzy podziemia antykomunistycznego.

Inicjatorem marszu w Gdyni, wzorem ubiegłego roku, jest Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni. – Inicjatywę uczczenia pamięci Żołnierzy Wyklętych w takiej formie zgłosiła w ubiegłym roku dyrektor Zespołu Szkół Administracyjno-Ekonomicznych Anna Marlewska. Celem akcji jest budowanie świadomości patriotycznej i propagowanie wiedzy historycznej wśród młodzieży. Nasza akcja rozrasta się, do udziału w marszu chętnie włączają się mieszkańcy Gdyni. Dla młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej udział w pochodzie jest finałem wielomiesięcznego procesu zdobywania wiedzy o Żołnierzach Wyklętych, np. poprzez zorganizowany przez nas konkurs na film, grafikę lub inne dzieło poświęcone temu tematowi. Finał konkursu odbędzie się 27 lutego z udziałem m.in. wiceprzewodniczącego ZRG NSZZ „S” Romana Kuzimskiego – mówi przewodnicząca oświatowej „S” w Gdyni Zdzisława Hacia, która zapowiada, że marsz pamięci Żołnierzy Wyklętych będzie już stałą tradycją w tym mieście.

– Tak jak w ubiegłym roku, z dumą przejdę ulicami Gdyni z flagą „Solidarności”, aby upamiętnić Żołnierzy Niezłomnych – mówi kierownik Oddziału NSZZ „Solidarność” w Gdyni Aleksander Kozicki.

Zobacz pełny program obchodów Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”