„Solidarność” uczy historii i patriotyzmu

– Każdy Polak powinien interesować się historią współczesnej Polski, bo kto nie zna historii państwa, swojego narodu to nie zna siebie samego. A historia naszego kraju jest piękna. Jest pełna bohaterstwa, ludzi, którzy walczyli o nasz kraj – mówił Piotr Głyżewski, uczeń klasy drugiej gimnazjum Katolickich Szkół Niepublicznych w Pruszczu Gdańskim, uczestnik lekcji historii, organizowanych przez Region Gdański NSZZ „Solidarność”

Zajęcia, podczas których uczniowie różnych szkół województwa pomorskiego poznają historię współczesnej Polski oraz rolę, jaką w budowaniu wolnego, suwerennego państwa odegrała „Solidarność”  realizowane są w naszym Regionie od wielu lat, a prowadzi je Roman Stegart. Tym razem młodzież z Pruszcza Gdańskiego była 22 czerwca m.in. w siedzibie Regionu Gdańskiego, na Placu „Solidarności” oraz w Sali BHP.

Uczniowie dyskutowali, czy Polacy, a szczególnie młodzi ludzie powinni znać historię swojego kraju, z uwzględnieniem wydarzeń z najnowszej historii.

– Młody Polak powinien interesować się współczesną historią Polski. Powinien znać kontekst historyczny wydarzeń, choćby po to, by lepiej rozumieć to, co się dzieje teraz i aby móc wyrobić sobie własną opinię na dany temat – mówił Konrad Ślusarz, uczeń gimnazjum. – To niesamowite, że ludzie mieli taką siłę i determinację, aby osiągnąć swoje cele. Tyle lat trwała walka, a oni nie poddali się i swój cel osiągnęli.

Ciekawe spostrzeżenia miał Sebastian Bieszke – Wierzba, który opowiadał, że ma przyjaciół i kolegów, mieszkających za granicą.

– Młodzi Polacy powinni wiedzieć dużo na temat współczesnej historii Polski. Nasza historia jest piękna i pokazuje, że Polacy nie są, jak niektórzy uważają niechlujni czy nieodpowiedzialni, ale wręcz przeciwnie, mamy bohaterów, którzy byli odważni, męscy, walczący w obronie narodu. Młodzi ludzie powinni o ty wiedzieć – Sebastian Bieszke – Wierzba. – Szczególnie ważne jest to dziś, kiedy wielu Polaków wyjeżdża za granicę, tam pracuje, uczy się. Ważne, aby mogli pokazać, że Polska jest mądrym i odpowiedzialnym narodem. Mogę czuć się dumnym z tego, że jestem Polakiem. Bo pokolenie naszych rodziców, dziadków walczyło o to, abyśmy byli wolni i szczęśliwi.

Opiekunem grupy z Pruszcza Gdańskiego był nauczyciel Krzysztof Misiuta, któremu zależy, aby młodzież znała dobrze historię swojego kraju, nie pomijając tej najnowszej.

– Przyczyniliśmy się do zniszczenia jednego z najbardziej krwawych reżimów. Myślę, że jest to wybitnym osiągnieciem naszego narodu. Dlatego młodzi ludzie powinni poznać naszą historię i być z niej dumni – podkreślił nauczyciel Katolickich Szkół Niepublicznych w Pruszczu Gdańskim.

Młodzież zastanawiała się także, czy można mówić dziś o patriotyzmie i co to słowo oznacza współcześnie.

– Co to znaczy być patriotą? – analizował Piotr Głyżewski. – To oznacza angażowanie się w sprawy dla dobra Ojczyzny. A więc między innymi dbanie o jej wizerunek i pokazywanie, jakim Polska jest naprawdę krajem, jakim my jesteśmy społeczeństwem. To także chęć pokazania innym narodom, że Polska ma się czym pochwalić. I przypomnieć, że to w Polsce urodził się taki człowiek jak św. Jan Paweł II. Ale też, że wielu naszych rodaków angażowało się w sprawy dotyczące całego świata. Patriotyzm to przypominanie Polakom i obywatelom innych państwa, że istnieje taki kraj jak Polska i mamy się czym pochwalić. Mamy wielu mądrych ludzi, naukowców, artystów, laureatów Nagrody Nobla.

Według nauczyciela Krzysztofa Misiuty patriotyzm to szerokie pole do interpretacji.

– Jest taki patriotyzm, który każdy człowiek może zacząć od siebie, ale też patriotyzm w ujęciu globalnym. Trzeba uczyć młodych ludzi zdrowego patriotyzmu. A nauka historii swojego kraju to także przejaw patriotyzmu – podkreślił nauczyciel.

zola