„Solidarność” u największych pracodawców

NSZZ „Solidarność” jest obecny w największych firmach w Polsce. Najwięcej pracowników zatrudnia Poczta Polska, bo aż 83 tys. osób. Nasz Związek z 13 tys. członków istnieje tam od wielu lat.

Drugie miejsce pod względem zatrudnienia na poziomie 55 tys. osób zajmuje Kompania Węglowa. W strukturach „S” jest tu blisko 40 proc. załogi. Na trzecią pozycję rankingu wysuwa się Jeronimo Martins z 47 tys. pracowników. Tu organizacja została zarejestrowana w 2004 roku.Miejsce czwarte pod względem wielkości zatrudnienia w Polsce zajmuje PGE z 41 tys. pracowników. Z kolei KGHM zatrudnia 34,5 tys. pracowników i zajmuje 6 pozycję na liście „Forbesa” pod względem wysokości przychodów, a piątą pod względem zatrudnienia. Załoga PGNiG obecnie liczy 31 tys. pracowników, to plasuje ją na 6 miejscu, a tuż za nią znajduje się Jastrzębska Spółka Węglowa licząca 29 tys. osób. Mimo zmian ustrojowych i ekonomicznych członkowie „S” w tych firmach potrafią walczyć o swoje prawa pracownicze, a ich liczebność należy do najwyższej w Polsce. Miejsce ósme pod względem liczby pracowników zajmuje PKP Cargo – to ponad 28 tys. zatrudnionych. Miejsce dziewiąte z 28 tys. pracowników zajmuje Tesco, a dziesiątkę zamyka PKO BP z 21 tys. pracowników. W tych firmach również działają tysiące związkowców NSZZ „S”.

www.solidarnosc.org.pl