„Solidarność” Stoczni Gdańskiej domaga się ochrony uroczystości 31 sierpnia

23 sierpnia Organizacja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Stoczni Gdańskiej zwróciła się wojewody pomorskiego Dariusza Drelicha

„o rozpatrzenie działań prawnych zabezpieczających uroczystości rocznicowe w dniu 31.08.2017 z okazji 37 rocznicy Strajków Sierpniowych organizowanych przez NSZZ „Solidarność”.

Związkowcy w swoim piśmie podkreślają, że decyzja władz miasta o dopuszczeniu do manifestacji zorganizowanej przez KOD zagraża bezpieczeństwu uczestników obchodów zorganizowanych przez „Solidarność”.

W tym samym czasie Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz wydał zgodę na organizację manifestacji dla tzw. KOD-u. Organizacja tej manifestacji w tym samym czasie zagraża bezpieczeństwu publicznemu z powodu uczestniczenia w niej środowisk związanych ze służbą bezpieczeństwa oraz nieprzychylnych dla NSZZ „Solidarność”.

– czytamy dalej w piśmie do wojewody.

Działanie władz miasta jest o tyle niezrozumiałe, że od kwietnia br., urzędnicy miejscy uczestniczyli w spotkaniach organizacyjnych obchodów, i zresztą jak co roku, miasto Miasto Gdańsk widnieje na zaproszeniach na sierpniowe uroczystości, jako  współorganizator.

Z ostatniej chwili (godz. 18.00, 23 sierpnia):

SOLIDARNOŚĆ, A NIE KOD, ZORGANIZUJE OBCHODY ROCZNICOWE. JEST DECYZJA WOJEWODY