„Solidarność” przedstawi własny projekt ustawy jeśli Rada Dialogu Społecznego nie da rady

Podzespół ds. usług publicznych RDS, który zajmuje się m.in. nowelizacją ustawy o minimalnym zasadniczym wynagrodzeniu w ochronie zdrowia, ma konkretne zadanie do wykonania.  Ustawa w obecnym kształcie jest zła, nie rozwiązuje żadnego problemu, przenosi konflikt dotyczący wysokości wynagrodzeń na poziom placówek ochrony zdrowia.

Jeżeli podzespół Rady Dialogu Społecznego ds. usług publicznych nie będzie potrafił przygotować zmian przepisów i nie uda się wynegocjować wspólnego stanowiska NSZZ „Solidarność” przedstawimy własny projekt.

- W takiej sytuacji jako związek zwrócimy się do klubu parlamentarnego PiS lub do prezydenta RP o podjęcie inicjatywy legislacyjnej w tej sprawie. RDS pewnie w innych obszarach potrafi wypracowywać rozwiązania. W zdrowiu niestety to się nie udaje. Trudno   przesadzać czy jest to wina samej Rady czy słabo umocowanego politycznie ministra zdrowia – mówi Maria Ochman, przewodnicząca Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ Solidarność w rozmowie z „Polityką Zdrowotną”.

ASG