„Solidarność” przeciw nagonce na gdańską radną – stanowisko Zarządu Regionu Gdańskiego

Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” przyjęło 10 czerwca stanowisko w sprawie Pani Anny Kołakowskiej i Pani Jolanty Kwiatkowskiej-Reichel. Chodzi o sprawę nagonki na gdańską radną, na co dzień nauczycielkę historii w Szkole Podstawowej nr 65, oraz dyrektorkę tej placówki. Anna Kołakowska jest krytykowana za sprzeciw wobec nadania jednej z gdańskich szkół imienia Tadeusza Mazowieckiego oraz protest przeciwko tzw. marszowi równości, który kilkanaście dni zorganizowały w Gdańsku środowiska mniejszości seksualnych. Z kolei dyrektor Jolant Kwiatkowskiej-Reichel krytykowana jest za wsparcie podległej sobie nauczycieli. Przyjmując swoje stanowisko Prezydium ZRG NSZZ „S” wsparło podobne działania oświatowej „S” w Gdańsku sprzed kilku dni.

Stanowisko Prezydium ZRG NSZZ „Solidarność”

w sprawie Pani Anny Kołakowskiej i Pani Jolanty Kwiatkowskiej-Reichel

Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” wyraża sprzeciw wobec działań lokalnych władz względem Pani Anny Kołakowskiej – radnej Miasta Gdańska, nauczycielki historii w Szkole Podstawowej nr 65 w Gdańsku oraz Pani Jolanty Kwiatkowskiej-Reichel, dyrektora SP 65.

W pełni popieramy stanowisko wyrażone w Liście otwartym Prezydium Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.

Odbywająca się od kilku dni publiczna nagonka na radną za wyrażone poglądy oraz na jej przełożoną, która odważyła się nie brać w tej nagonce udziału, przypomina czasy, które bezpowrotnie minęły. Oczekujemy zaprzestania polityki zastraszania osób wyrażających inne poglądy.

Gdańsk  10.06.2015 r.

Bogdan Olszewski

sekretarz Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S”