„Solidarność” popiera Andrzeja Dudę

Andrzej Duda zyskał poważne wsparcie w rywalizacji o prezydenturę. W zamian za realizację związkowych postulatów NSZZ „Solidarność” dzisiaj oficjalnie poparł Andrzeja Dudę, kandydata PiS w wyborach prezydenckich. Umowa zobowiązuje kandydata m.in. do działań na rzecz obniżenia wieku emerytalnego oraz korzystnych dla pracowników zmian w prawie pracy. Komisja Krajowa związku zaapelowała do członków „Solidarności” o głosowanie na Andrzeja Dudę.

- Wybory prezydenckie to nie wybory partyjne, ale obywatelskie. Związek zawsze wskazywał, na kogo członkowie powinni głosować. Nie wyobrażałem sobie, że tym razem będzie inaczej. To jest spotkanie historyczne, bo po raz pierwszy jako Komisja Krajowa podpisaliśmy umowę programową, zbieżną z naszymi postulatami. Andrzej Duda chce ją realizować i to jest dla nas najważniejsze – powiedział Piotr Duda, lider „Solidarności”.

Nim Andrzej Duda i  Piotr Duda podpisali porozumienie – złożyli kwiaty przy grobie patrona NSZZ „Solidarność” bł. ks. Jerzego Popiełuszki na warszawskim Żoliborzu.

Wcześniej NSZZ „Solidarność” udzielał poparcia ubiegającym się o wybór na prezydenta RP ówczesnym liderom naszego Związku Lechowi Wałęsie w 1990 r. i 1995 r. oraz Marianowi Krzaklewskiemu w 2000 r. Związek poparł też Lecha Kaczyńskiego w 2005 roku i Jarosława Kaczyńskiego w 2010 r.

Porozumienie programowe, podpisane 5 maja br. w Warszawie, jest spisem zobowiązań, które Andrzej Duda ma wspierać inicjatywą ustawodawczą i które będzie starał się zrealizować, jeśli zostanie głową państwa. Jest to m.in. cofniecie reformy emerytalnej  „67”, zmiana lat składkowych potrzebnych do uzyskania emerytury, ograniczenie „umów śmieciowych”, wzmocnienie dialogu społecznego.

- Umowa podpisana przez nasz Związek z panem doktorem Andrzejem Dudą zawiera główne elementy programu „Solidarności”, opracowanego na naszych ostatnich zjazdach delegatów oraz deklarację spełnienia postulatów, których realizacji domagamy się w naszych akcjach protestacyjnych. Mamy świadomość, jakie są konstytucyjne możliwości prezydenta. Jednak Andrzej Duda zapewnił nas, że treści zawarte w umowie będzie traktował jako pierwsze do zrealizowania. Zmiana jakościowa oraz styl sprawowania prezydentury jest Polsce potrzebna. Polsce potrzebna jest prezydentura aktywna. Andrzej Duda zapewnił nas, iż nie będzie to prezydentura bierna, a on, w przeciwieństwie do obecnego prezydenta, nie będzie li tylko notariuszem poczynań rządu – komentuje Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S”.

- Nie wyobrażam sobie polskiego pracownika, który będzie głosował na kandydatów, którzy podpisali się po podwyższeniem wieku emerytalnego i innymi przepisami, które ich krzywdzą – dodaje Piotr Duda.

Przypomnijmy, że Piotr Duda i Andrzej Duda oraz członkowie „Krajówki” spotkali się już 16 kwietnia br. w Gdańsku.

- Dziękuję Piotrowi Dudzie, Komisji Krajowej, członkom „Solidarności”. Godne życie w bezpiecznej Polsce to nie tylko hasło. To wizja Polski, do której chcę dążyć – mówił Andrzej Duda.

Nowy spot wyborczy Andrzeja Dudy nawiązuje do kolejnego hasła kampanii „Godne życie w bezpiecznej Polsce” i mówi o pracy, która jest jednym z filarów jego programu.

Tutaj pełna treść porozumienia.

ASG