„Solidarność” popiera Andrzeja Dudę – konwencja wyborcza w Gdańsku

– Gwarantem zmian dla Polaków i polskich pracowników jest Andrzej Duda. Nie wyobrażam sobie głosu oddanego na kogoś innego niż Andrzej Duda. Drogi Andrzeju, wykonałeś ciężką pracę, wielu Polaków, wielu członków „Solidarności” zaufało tobie. Wiem, że nie zmarnujesz tego zaufania – powiedział przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda podczas wojewódzkiej konwencji wyborczej kandydata PiS na prezydenta, która odbyła się 7 maja w sali Akwen w gdańskiej siedzibie Związku. Podobne spotkania odbyły się w tym samym czasie we wszystkich miastach wojewódzkich w Polsce oraz w Warszawie, gdzie na konwencji krajowej Andrzej Duda podsumował swoją kampanię wyborczą. Co warte podkreślenia, sygnał z Warszawy był emitowany na całą Polskę, natomiast bezpośrednie połączenie z uczestnikami konwencji w stolicy nastąpiło tylko z dwóch miejsc – Krakowa, gdzie wystąpił ojciec Andrzeja Dudy, oraz właśnie Gdańska, gdzie w imieniu „Solidarności” poparcie dla kandydata PiS powtórzył szef Związku.

Zdjęcia: Paweł Glanert

– Trzeba zmienić obecną władzę i zacząć naprawę Rzeczypospolitej. Nawet w starożytnym Rzymie najpierw był chleb, a potem igrzyska. Obecna władza się zapomina! Nie ma dziś zrównoważonego rozwoju w naszym kraju, a nasi rodacy z tego powodu cierpią Władza nie widzi potrzeb Polaków. Polityka zaś to roztropna troska o dobro wspólne – przekonywał na konwencji w Warszawie Andrzej Duda, który w przypadku zwycięstwa zapowiedział m.in. przywrócenie niższego wieku emerytalnego, podniesienie kwoty wolnej od podatku, dodatkowe świadczenia pieniężne na rzecz dzieci oraz odbudowę przemysłu, w tym polskich stoczni.

W gdańskiej konwencji w sali Akwen licznie wzięli udział członkowie Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.