Solidarność pokoleń. Spotkanie opłatkowe związkowych emerytów i rencistów

– Cieszę się, że widze tu wspólnotę. Chciałem tu być – powiedział metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź podczas spotkania opłatkowego Sekcji Emerytów i Rencistów Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Gośćmi spotkania w sali Akwen 10 stycznia byli również proboszcz parafii św. Brygidy ks. kanonik Ludwik Kowalski i ks. Stanisław Płatek. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S” reprezentowali przewodniczący Krzysztof Dośla i skarbnik Stefan Gawroński. Spotkanie prowadził przewodniczący SEiR Jan Klassa.

Metropolita gdański przypomniał, że działacze opozycji antykomunistycznej w latach 70. i członkowie „S” w latach 80. obchodzili święta Bożego Narodzenia w innych, dramatycznych okolicznościach. – Dobrze, że się spotykacie, że kolebka „S” pamięta. Wyznacznikiem „Solidarności” zawsze była walka o prawa świata pracy i dobro ojczyzny, do tego dochodził ładunek wiary chrześcijańskiej. Trwajcie dalej na posterunku, ponieważ „Solidarność” nie jest masą upadłościową, to sztafeta pokoleń – powiedział abp Sławoj Leszek Głódź, który dziękował również członkom Związku za solidarność z Kościołem i jego osobą w 2013 r.

Przewodniczący ZRG Krzysztof Dośla podkreślił, że opłatek symbolizuje to, co najważniejsze w solidarności – dzielenie się z innymi. Szef gdańskiej „S” podziękował związkowym emerytom i rencistom za zaangażowanie w działalność Związku. – Na was zawsze można liczyć, zarówno w działalności związkowej, jak i wzajemnej pomocy. Cieszę się, że wciąż aktywni są zasłużeni członkowie Związku, którzy zakładali „S” i przeszli z podniesioną głową najtrudniejszą drogę, gdy za działalność związkową groziły represje, kalectwo a nawet śmierć – powiedział Krzysztof Dośla.

Ponieważ spotkanie odbyło się w dniu kolejnej miesięcznej rocznicy katastrofy pod Smoleńskiej, zarówno metropolita gdański, jak i szef ZRG przypomnieli postać śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego. – To Lech Kaczyński jako pierwszy wyróżnił, przypomniał wielu zasłużonych, ale zapomnianych działaczy „Solidarności” – podkreślił abp Sławoj Leszek Głódź. Krzysztof Dośla zwrócił uwagę, że katastrofa pod Smoleńskiem wciąż pozostaje niezabliźnioną raną w historii Polski, podobnie jak zbrodnie grudnia 1970 r. i stanu wojennego.

Gdański ordynariusz i szef ZRG przywołali również postaci błogosławionych Jana Pawła II i ks. Jerzego Popiełuszki. Składanie życzeń świąteczno-noworocznych i dzielenie się opłatkiem przez związkowców i gości uświetnił koncert chóru gminy Pruszcz Gdański.