„Solidarność pokoleń” na 35-lecie – wielki festyn 29 sierpnia w Gdańsku

Wielki festyn rodzinny „Solidarność pokoleń” w sobotę 29 sierpnia na terenach Stoczni Gdańskiej to najważniejsze wydarzenie organizowane przez NSZZ „Solidarność” z okazji 35 rocznicy powstania. Gwiazdą wieczoru będzie irlandzki piosenkarz i kompozytor Chris de Burgh, znany z takich hitów jak „High On Emotion” i „Lady In Red”. Wcześniej, w ramach występów na Scenie piknikowej oraz koncertu „My Naród”, wystąpi ponad 20 wokalistów i zespołów reprezentujących właściwie każdy gatunek muzyczny. Zatem każdy, niezależnie od wieku i upodobań, powinien znaleźć coś dla siebie – jak na koncert „Solidarność pokoleń” przystało. Nie zabraknie także licznych atrakcji dla całych rodzin, konkursów i parków zabaw dla dzieci.

W trakcie koncertu „My Naród” na scenie mają się pojawić wszyscy dotychczasowi przewodniczący NSZZ „Solidarność” – Lech Wałęsa, Marian Krzaklewski, Janusz Śniadek i Piotr Duda.

O szczegółach festynu „Solidarność pokoleń” poinformowali na konferencji prasowej 24 lipca przewodniczący „S” Piotr Duda oraz pozostali organizatorzy: dyrektor Narodowego Centrum Kultury Krzysztof Dudek i Dariusz Przebinda z firmy Top Production.

Harmonogram obchodów 35 rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”:

14 sierpnia, Gdańsk – Święto Sali BHP, godz. 13

Godz. 13-21 – grill i bufet

Wystawa „Sala BHP – Izba Pamięci Stoczni Gdańskiej”

Grupa Rekonstrukcji Historycznej Sojusz

Godz. 13-17 – Fotozabawa „Zostań stoczniowcem”, Planszogranie

Godz. 13-16 – Gra miejska dla rodzin: Zapuść żurawia do stoczni, Selfie stoczniowe

Godz. 17 – Pokaz filmu „Człowiek z żelaza”

Godz. 20 – Spektakl „Historie – interwencje”

Spacery po stoczni o godz. 13.00 (zbiórka: windy panoramiczne w ECS – parter), 14.30 (zbiórka: windy panoramiczne w ECS – parter), 16.00 (zbiórka: windy panoramiczne w ECS – parter), 17.30 (zbiórka: bar w Sali BHP).

29 sierpnia, Gdańsk, Festyn rodzinny “Solidarność Pokoleń” – godz. 15

Godz. 14.15 – pikieta przed Pomnikiem Poległych Stoczniowców

Godz. 15-19, teren Stoczni Gdańskiej – Scena piknikowa: Boney M, PapaD, Maciej Miecznikowski, Maciej Markiewicz, Katarzyna Rogalska

Godz. 19.30-21.30, teren Stoczni Gdańskiej – Koncert “My Naród”

Wystąpią: Krzysztof Cugowski, Lombard, Sztywny Pal Azji, Elektryczne Gitary, Natalia Przybysz, 4PMC, Skubas, Daab, SexBomba, Tomek Lipiński, Złe Psy, Eldo, Dawid Kwiatkowski, Jan Pietrzak. Prowadzenie: Anna Próchniak, Maciej Musiał

Godz. 22-23.30, teren Stoczni Gdańskiej – Gwiazda wieczoru: Chris de Burgh

30 sierpnia, Szczecin – godz. 11

Msza Polowa przy bramie głównej Stoczni Szczecińskiej. Po mszy składanie kwiatów i wystąpienia gości, w tym prezydenta RP Andrzeja Dudy.

31 sierpnia, Gdańsk – godz. 12

Msza św. w Bazylice św. Brygidy w Gdańsku. Przed mszą składanie kwiatów przy pomniku ks. prałata Henryka Jankowskiego. Po mszy przemarsz na Plac Solidarności i złożenie kwiatów pod Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej. Po tej uroczystości spotkanie z udziałem prezydenta RP Andrzeja Dudy w historycznej Sali BHP.

3 września, Jastrzębie – godz. 9

Uroczysta msza św. w kościele pw Najświętszej Marii Panny Matki Kościoła. Godz. 11.00 złożenie kwiatów pod pomnikiem Porozumienia Jastrzębskiego przy kopalni Zofiówka oraz wystąpienia gości.

Zobacz program wydarzeń organizowanych lub współorganizowanych przez Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”