„Solidarność” mówi „sprawdzam” przed wyborami samorządowymi

„Solidarność” mówi „sprawdzam” po raz drugi – wybory samorządowe, czekające nas 16 listopada, są kolejnymi po wiosennych wyborach do Parlamentu Europejskiego, przed którymi Związek prowadzi akcję „Sprawdzam polityka”. Ma ona na celu dokonanie świadomego wyboru przez sympatyków „Solidarności” i wszystkich pracowników. Na stronie internetowej www.sprawdzampolityka.pl w zakładce „Samorząd” można znaleźć informacje o parlamentarzystach, którzy startują w wyborach samorządowych – konkretnie na stanowiska burmistrzów lub prezydentów miast.

Jak ubiegający się o nasze poparcie politycy głosowali w najważniejszych sprawach, m.in. wydłużenia wieku emerytalnego, prawa do swobodnych zgromadzeń, prawa pracy itp. W wyborach samorządowych startuje kilkunastu obecnych posłów.

Na Pomorzu są to Andrzej Jaworski (PiS) ubiegający się o fotel prezydenta Gdańska oraz kandydaci na włodarza Słupska – Robert Biedroń (Twój Ruch) i Zbigniew Konwiński (PO).

konwinski_glosowania

Powyżej: Czy warto głosować na polityka, który boi się głosu obywateli?

Dzięki akcji „Sprawdzam polityka” dowiemy się m.in., że ten ostatni głosował za podniesieniem wieku emerytalnego do 67 lat, przeciw związkowej inicjatywie referendum emerytalnego, za ograniczeniem praw obywatelskich w ustawie o zgromadzeniach, poparł również antypracownicze zmiany w Kodeksie pracy i ustawie o związkach zawodowych. Wnioski niech każdy wyciągnie sam.

Zobacz stronę akcji „Sprawdzam polityka”