„Solidarność” liczy na dialog społeczny i zmiany

„Aby dobra zmiana była nie tylko wyborczym hasłem, ale i programem Państwa rządu, który zostanie zrealizowany” – napisał 28 października w oficjalnym liście gratulacyjnym do prezesa Prawa i Sprawiedliwości Jarosława Kaczyńskiego przewodniczący NSZZ „Solidarność”. Piotr Duda wyraził też nadzieję, że nowy rząd będzie realizował umowę programową, którą Związek podpisał z prezydentem Andrzejem Dudą.

Piotr Duda serdecznie pogratulował prezesowi PiS zwycięstwa w wyborach. Podkreślił, że „wynik osiągnięty przez Prawo i Sprawiedliwość, dający możliwość samodzielnego rządzenia to wydarzenie bez precedensu w ostatnim ćwierćwieczu naszej wolności”. Zaznacza, że to nie tylko sukces, ale i „zobowiązanie, którego wierzę Państwa ugrupowanie nie zawiedzie”. W dokumencie Piotr Duda tłumaczy, jak ważna dla polskich pracowników jest „dobra zmiana” i „dialog”. Szef „S” chciałby, aby patronem dobrego dialogu była nowo utworzona Rada Dialogu Społecznego, której jest przewodniczącym.

„Ze swojej strony deklaruję pełną współpracę i wsparcie merytoryczne” –  napisał Piotr Duda.

Czytaj cały list gratulacyjny

Przy okazji warto podkreślić, że dużą rolę w podjęciu decyzji wyborczej przez Polaków odegrała przygotowania przez „Solidarność” kampania informacyjna „Sprawdzam polityka”. W ciągu zaledwie 18 przedwyborczych dni specjalna strona www.sprawdzampolityka.pl zanotowała aż 3,3 mln odwiedzin i blisko pół miliona tzw. unikalnych użytkowników. Ponieważ Związek zapowiada, że będzie konsekwentnie kontrolował i rozliczał każdą władzę, także rząd PiS, strona www.sprawdzampolityka.pl pozostanie cały czas dostępna.