Solidarność w obronie prawdy

- Prawda historyczny jest taka, że to stoczniowcy i polski świat pracy strącili Lenina z cokołów, obalili komunistyczny reżim. Ta dzisiejsza walka o obecność Lenina na bramie stoczni jest niesłychanie symboliczna. Platforma Obywatelska odbudowuje przeszłość w wymiarze nie tylko materialnym – komentuje usunięcie napisu „im. Lenina” z bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej Janusz Śniadek.

W komentarzu dla portalu wPolityce.pl były przewodniczący NSZZ „Solidarność” napisał również, że przywrócono doktrynę o „kierowniczej roli partii”. „Znowu obowiązuje zasada nomenklatury partyjnej. Kwitnie nepotyzm i kolesiostwo. Solidarność i sprawiedliwość znowu stają się mrzonką, gdy rządzący budują państwo dla kombinatorów i złodziei. Kolejne obchody Sierpnia są coraz większym wyrzutem sumienia, jak bardzo oddaliśmy się od wartości i ideałów, z których zrodziła się Solidarność i wolna Polska” – kończy Janusz Śniadek.

Przeczytaj cały komentarz