"Solidarność" na służbie u księdza Jerzego

W miniony weekend związkowcy z Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” po raz kolejny pełnili służbę przy grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki w parafii św. Stanisława Kostki w Warszawie. Tym razem 24-godzinny dyżur w sobotę i niedzielę pełniła grupa 8 członków Komisji Międzyzakładowej NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej, koordynowana przez Andrzeja Wysockiego.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Wśród służących przy grobie niezłomnego kapelena „Solidarności” i męczennika za wiarę znajdowali się zarówno „debiutanci”, jak i doświadczeni związkowcy, którzy na warszawski Żoliborz przyjechali już po raz 20! Wszyscy podkreślali, że jest to dla nich duże przeżycie duchowe, zaszczyt i okazja do spłacenia chociażby w niewielkim stopniu długu, jaki wszyscy członkowie „S” zaciągnęli w latach 80. u bł. ks. Popiełuszki.

- Jako fotograf dokumentujący działalność naszego związku byłem we wszystkich najważniejszych miejscach związanych z historią „Solidarności”. Dwa z nich zawsze robią na mnie największe wrażenie i oba dotyczą ks. Jerzego. To parafia św. Stanisława Kostki w Warszawie i tama na Wiśle, gdzie znaleziono ciało naszego kapelana – podkreśla Paweł Glanert, fotograf współpracujący m.in. z „Magazynem Solidarność”, który również w ostatni weekend pełnił służbę przy grobie ks. Jerzego.

Szczegółowy reportaż z tego wydarzenia zamieścimy w grudniowym numerze „Magazynu Solidarność”