„Solidarność” konsekwentna: stop 67!

Do skutku – tak odpowiadają członkowie NSZZ „Solidarność”, pytani o to, jak długo będą prowadzić protest przeciw podwyższeniu wieku emerytalnego do 67 lat. I trzeba przyznać, że do tej pory swoje postanowienie realizują konsekwentnie.

W ostatnich dniach związkowcy z „S”, również z Regionu Gdańskiego, byli obecni wszędzie tam, gdzie decydowały się losy forsowanych przez rząd ustaw emerytalnych (dot. powszechnego i „mundurowego” systemu emerytalnego).

11 maja kilka tysięcy osób, w tym ok. 150 z Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, manifestowało przed siedzibą Sejmu w Warszawie. Związkowcy rozwiesili w okolicach parlamentu plakaty ze zdjęciami i nazwiskami posłów, którzy kilka tygodni wcześniej głosowali przeciw obywatelskiemu wnioskowi o przeprowadzenie referendum ws. emerytur, a pod którym „S” zebrała ponad 2 mln podpisów.

Zgodnie z zapowiedziami, Związek nie tylko zorganizował protesty, ale również po raz kolejny przedstawił własne propozycje zmian w całym systemie ubezpieczeń społecznych. 10 maja w miasteczku namiotowym pod Sejmem odbyło się bezprecedensowe plenerowe posiedzenie Komisji Krajowej oraz zorganizowana przez „S” debata ekspercka ws. emerytur. KK NSZZ „S” przyjęła stanowisko ws. forsowania przez rząd RP zmian w systemie emerytalnym, w którym wzywa ekipę premiera Tuska do wycofania się z tego szkodliwego społecznie projektu oraz wskazuje, że mechaniczne potraktowanie wydłużenia wieku emerytalnego nie zastąpi systemowych rozwiązań dot. opracowania i przyjęcia Narodowej Strategii Demograficznej.

Choć „S” znała prawa arytmetyki sejmowej, liczyła, że w ostatniej chwili przekona posłów do zmiany zdania. Sejm jednak 11 maja zdecydował o podwyższeniu wieku emerytalnego do 67 lat. Za rządowym projektem zagłosowało 268 posłów, przeciw było 185,  wstrzymało się 2.

Cudów nie ma, wszystko ściema!

„Cudów nie ma, wszystko ściema!” i „Solidarność”! Nigdy nie poddamy się!” – krzyczeli manifestanci. Przedstawiciele sektora handlowego protestowali z transparentem „Pracujemy za grosze, jak za to się utrzymać?”.

Decyzji parlamentu towarzyszyła kontrowersyjna decyzja marszałek Sejmu Ewy Kopacz o niewpuszczeniu do budynku delegacji „S”, z przewodniczącym Piotrem Dudą na czele. W związku z tym protestujący zablokowali na kilka godzin wszystkie wejścia do budynku Sejmu. W akcji wzięli udział stoczniowcy ze Stoczni Gdańsk, blokując wejścia od ulic Górnośląskiej i Hoene-Wrońskiego.

Część stoczniowców przykuła się łańcuchami do bram. Przed Sejmem pojawiły się siły policyjne (w tym wóz do polewania wodą), do interwencji jednak nie doszło – o godz. 18 Komisja Krajowa podjęła decyzję o zakończeniu tej formy protestu.

Kto nie chce debaty?

23 maja ustawy emerytalne trafiły pod obrady Senatu. Marszałek izby wyższej parlamentu Bogdan Borusewicz, podobnie jak marszałek Sejmu, nie pozwolił na wejście do budynku delegacji „Solidarności”. Były lider Związku, dziś jeden z najważniejszych polityków koalicji rządowej, tłumaczył to względami „bezpieczeństwa i porządku obrad”.

– Rządzący pokazują, gdzie jest miejsce związku zawodowego – na ulicy. Wszelkie apele o spokój w czasie turnieju Euro 2012 brzmią w tej sytuacji jak kpina. Takie działanie władzy to prowokacja –  skomentował decyzję Borusewicza przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. – To wstyd i czarny dzień polskiej demokracji. Nie reprezentujemy tylko Związku. Występujemy również w imieniu 2 mln obywateli, którzy poparli wniosek o przeprowadzenie referendum emerytalnego – dodał Piotr Duda.

Przy nieobecności członków „S”, za nowelizacją ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, czyli podniesieniem wieku emerytalnego do 67 lat, opowiedziało się 63 senatorów, przeciw było 31.

Obecnie ustawy dot. powszechnego systemu emerytalnego oraz emerytur mundurowych (ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych i funkcjonariuszy innych służb mundurowych) czekają na podpis prezydenta. Dlatego 24 maja pod Pałacem Prezydenckim w Warszawie odbyła się kolejna manifestacja „Solidarności”. Wśród kilku tysięcy związkowców znajdowało się ok. 350 członków Regionu Gdańskiego. Tym razem delegacja „S” została przyjęta przez głowę państwa, jednak ze słów Bronisława Komorowskiego po spotkaniu ze związkowcami wynika, że prezydent poprze podniesienie wieku emerytalnego.

– Gdyby żył śp. prezydent Lech Kaczyński, na pewno nie podpisałby tej ustawy – mówił wcześniej do zgromadzonych przed Pałacem Prezydenckim członków „S” Piotr Duda.

„Solidarność”, zgodnie z zapowiedziami działań do skutku w obronie obecnego wieku emerytalnego, zapowiada ciąg dalszy protestu. O jego czasie i formie ma zdecydować Komisja Krajowa. – Będziemy robić swoje, żaden powód, nawet mistrzostwa Europy w piłce nożnej, nie skłoni nas do zawieszenia na miesiąc naszej działalności – argumentują związkowcy.

Adam Chmielecki

Byliśmy w Warszawie

We wszystkich majowych protestach „S” w stolicy wzięło udział kilkuset członków Regionu Gdańskiego NSZZ „S” z następujących zakładów i organizacji:

Bomi, Dovista Wędkowy, ECO Malbork, Gdańska Stocznia „Remontowa”, Gościcińska Fabryka Mebli Klose, KM Marynarzy i Rybaków, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku i Gdyni, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Starogardzie Gd., Komisja Terenowa Emerytów i Rencistów NSZZ „S” w Chojnicach, Komisja Terenowa NSZZ „S” Powiatu Starogardzkiego przy Oddziale RG NSZZ „S” w Starogardzie Gd., KZ Pracowników i Funkcjonariuszy Izby Celnej w Gdyni, Makro Cash & Carry, Malborska Spółdzielnia Mieszkaniowa, Miejski Zakład Komunikacji w Malborku, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Malborku, Mostostal w Chojnicach, PKP Przewozy Regionalne w Chojnicach, Polimer Mostostal Oddział w Starogardzie Gd., Port Gdański, Port Gdynia, Przedsiębiorstwo Robót Czerpalnych i Podwodnych Gdańsk, PUK Starkom Starogard Gd., Real, Robotnicza Spółdzielnia Mieszkaniowa w Gdyni, Spółdzielnia Inwalidów „Pomorzanka” w Starogardzie Gd., Spółdzielnia Inwalidów „Równość” Czersk, Stocznia Gdańsk, Stocznia Marynarki Wojennej, Stocznia Remontowa „Nauta”, Szpital Specjalistyczny im. Łukowicza w Chojnicach, Urząd Miasta w Gdyni, Zakłady Farmaceutyczne Polpharma, Zremb Chojnice.