Solidarni z Ukrainą – pojedź na manifestację w Warszawie!

– Sytuacja na Ukrainie zmienia się niezwykle dynamicznie i przybiera obrót, który przywołuje najczarniejsze doświadczenia naszej niedawnej historii. Tak jak niegdyś Stalin, Hitler, a teraz Putin pod pozorem obrony własnych obywateli, którym ponoć dzieje się krzywda, Rosja dokonuje agresji na suwerenny kraj – stwierdza  Piotr Duda przewodniczący KK NSZZ „Solidarność”.

NSZZ „Solidarność” organizuje manifestację solidarnościową z Ukrainą, która odbędzie się w sobotę 8 marca o godz. 14 przed Ambasadą Federacji Rosyjskiej w Warszawie. Z Regionu Gdańskiego na pikietę do stolicy wyjadą dwa autokary. Chętni do udziału w manifestacji mogą się zgłaszać do Katarzyny Sak z Działu Organizowania i Rozwoju (pok. 105, tel. 308-44-54 lub 301 04 44, e-mail: k.sak@solidarnosc.gda.pl). Wyjazd do Warszawy sprzed siedziby ZRG w Gdańsku w sobotę o godz. 8.

Związek od samego początku wspiera naród ukraiński nie tylko gestami poparcia, ale również konkretną pomocą materialną. Wysyłamy leki, materiały opatrunkowe, środki do odkażania ran, środki do dezynfekcji i czystości, oddajemy krew. I nadal będziemy to robić. 26 lutego dwa lwowskie szpitale i szpital w Równym otrzymały materiały medyczne zakupione ze zbiórki prowadzonej przez NSZZ „Solidarność”. Były to przede wszystkim strzykawki, igły i środki opatrunkowe, środki do dezynfekcji ran oraz antybiotyki i niezbędne leki. Ale dzisiaj trzeba iść dalej.

„Solidarność” organizuje w najbliższą sobotę, tj. 8 marca o godz. 14 ogólnopolską pikietę przed ambasadą Rosji w Warszawie przy ul. Belwederskiej. Chcemy pokazać nasze poparcie i nazwać rzeczy po imieniu. Agresora nazwać agresorem, ofiarę – ofiarą. Musimy Ukrainie okazać naszą solidarność.

W oświadczeniu Piotra Dudy znalazł się też apel do społeczności międzynarodowej.

– Jeśli cały wolny demokratyczny świat nie przeciwstawi się zdecydowanie takim działaniom, będziemy mieli do czynienia z taką samą sytuacją jaka miała miejsce po Monachium 1938 r., gdy świat nie powstrzymał Hitlera, stosującego te same metody, co dziś Putin – oświadczył lider Związku, zapraszając członków „Solidarności”, sympatyków oraz wszystkich niezrzeszonych, którym leży na sercu niepodległość Ukrainy do udziału w sobotniej manifestacji.