Solidarni z Niemcami. „Solidarność” wspiera niemieckich pracowników Amazona

Siedem z dziewięciu niemieckich placówek firmy wysyłkowej Amazon przeprowadziło kolejną falę strajków. W środę protestujących wsparła liczna grupa związkowców z „Solidarności”.

Z informacji na stronie Verdi.de wynika, że w strajku wzięło udział blisko 3 tys. pracowników.

- Niemcy wypracowali sobie już całkiem dobre warunki pracy w porównaniu z Polską. Obecnie wielu pracowników pracuje już na umowach na czas nieokreślony, co pozwala im w ogóle strajkować  – wyjaśnia Alfred Bujara, przewodniczący sekcji handlowej NSZZ „Solidarność”.  – Tymczasem Amazon w Polsce oferuje warunki pracy urągające ludzkiej godności. Polski pracownik zarabia średnio 3 euro za godzinę, podczas gdy niemiecki pracownik wykonujący dokładnie tę samą pracę zarabia 10-12 euro za godzinę. Tym bardziej pragnę podkreślić, że jako „Solidarność” służymy pomocą i wsparciem dla każdego pracownika tej firmy –  apeluje.

Konflikt pracowników Amazona z pracodawcą trwa od 2013 roku. Wśród stawianych mu zarzutów jest m.in. zbyt duża presja pracy, niskie zarobki i zbyt krótkie terminy realizacji zadań.

Przewodniczący Bujara podkreśla, że pojawienie się przedstawicieli „Solidarności” zrobiło ogromne wrażenie na strajkujących. – Pojechaliśmy do Lipska, aby przekazać pracownikom Amazona nasze poparcie i wyrazić solidarność.Niemieccy strajkujący byli wyraźnie poruszeni naszym przyjazdem, a przecież niedługo i my możemy oczekiwać takiego wsparcia – wyjaśnia.

Amazon jest największym sklepem internetowym świata. Powstał 20 lat temu w USA, jego założycielem był Jeff Bezos. Rozpoczynał działalność jako księgarnia internetowa. Zatrudnia ok. 117 tys. ludzi, ma centra logistyczne również w Polsce. Nosi tytuł najgorszego pracodawcy świata.

Więcej na: www.solidarnosc.org.pl

fot. Wikipedia