Smutny Dzień Nauczyciela. Zamiast świętować, będą protestować

Zamiast świętować, będą protestować. Mowa o pracownikach oświaty. Obradująca 22 września Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zdecydowała, że w Dzień Edukacji Narodowej 14 października, odbędzie się ogólnopolski Dzień Protestu Nauczycieli. Główna manifestacja rozpocznie się w samo południe przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów w Warszawie. Delegacja nauczycieli i innych pracowników oświaty uda się również do Sejmu, gdzie przekaże marszałkowi tej izby petycję ws. sytuacji w edukacji. To Sejm uchwala budżet państwa, a w projekcie dokumentu na 2016 rok po raz kolejny nie znalazły się pieniądze na podwyżki płac w oświacie.

Głównym postulatem oświatowej „Solidarności” jest właśnie zwiększenie nakładów na edukację, w tym waloryzacja o 9 proc. wynagrodzeń nauczycieli oraz pracowników administracji i obsługi. Jak przypomina uczestniczący w posiedzeniu Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania Wojciech Książek, przewodniczący Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” Regionu Gdańskiego, ostatnia podwyżka wynagrodzeń zasadniczych, ustalanych centralnie, w tych grupach miała miejsce we wrześniu 2012 r. – W Regionie Gdańskim od czerwca br. prowadzimy intensywnie rozmowy, aby zwiększyć pensje poprzez zależne od organów prowadzących, czyli jednostek samorządu terytorialnego, dodatki motywacyjne i funkcyjne. Udało się to w Kolbudach, rozmowy trwają jeszcze m.in. w Gdańsku. Jeszcze gorzej jest w przypadku pracowników administracji i obsługi. Są sprzątaczki, które mają pensję zasadniczą 1400 zł brutto, czyli poniżej płacy minimalnej. Ponieważ nie mogą zarabiać mniej, co miesiąc uzupełnia im się wynagrodzenia poprzez premie uznaniowe i dodatki za tzw. wysługę lat. Takie doraźne rozwiązania nie powinny mieć miejsca. Niskie płace to hamulec rozwoju edukacji, hamulec rozwoju całej gospodarki – dodaje Wojciech Książek.

Zwiększenie nakładów finansowych na działalność oświatową to kwestia nie tylko płac, ale także funkcjonowania świetlic szkolnych, zapewnienia odpowiednich warunków dla sześciolatków w szkołach, pomoc gimnazjalistom itp.

Kolejne postulaty oświatowej „S” to zaprzestanie likwidacji szkół i zwolnień pracowników oświaty, poprawy warunków pracy oraz przywrócenia wcześniejszych emerytur dla nauczycieli. Związkowcy walczą także o przywrócenie dialogu społecznego.

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „S” prowadzi akcję protestacyjną od 18 marca br. Podczas spotkanie 22 września Rada wyraziła zadowolenie z przyłączenia się do protestu innych centrali związków zawodowych zrzeszających pracowników oświaty. – Będzie to wspólna akcja ze Związkiem Nauczycielstwa Polskiego. Dotychczas nie praktykowaliśmy wspólnych działań na szczeblu centralnym, ale trudna sytuacja w oświacie sprawiła, że ludzie na dole, pracownicy uznali, iż podziały mają wtórne znaczenie. Kiedy „rzeczywistość skrzeczy”, obowiązuje hasło „wszystkie ręce na pokład”. Tym bardziej, że postulaty ZNP w dużej mierze są zbieżne z postulatami „S” – wyjaśnia Wojciech Książek.

Protest w dniu święta nauczycieli 14 października ma wymiar symboliczny. Ale zdecydowały również względy praktyczne. To dzień wolny od zajęć szkolnych, zatem nauczycielom łatwiej będzie wziąć udział w proteście. – Nie chcemy dezorganizować rytmu codziennej pracy w szkołach – podsumowuje Wojciech Książek.

ACH