Śladami męczeńskiej śmierci

– Co roku w drodze do Warszawy na uroczystości upamiętniające męczeńską śmierć błogosławionego Jerzego Popiełuszki nasza delegacja odwiedza Górsk i tamę we Włocławku, gdzie składamy kwiaty i zapalamy znicze – mówi Krzysztof Żmuda, przewodniczący „Solidarności” w Remontowa Shipbuiding SA. Górsk leży przy drodze krajowej nr 80 łączącej Toruń z Bydgoszczą, tutaj w pobliskim lesie 19 października 1984 uprowadzono ks. Jerzego. Zgromadzenie Świętego Michała Archanioła przy wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz funduszy UE otworzyło kompleks muzealno-edukacyjny Centrum Edukacji Młodzieży im. ks. Jerzego Popiełuszki.

Zdjęcia: Krzysztof Żmuda

Fundacja Centrum Edukacji Młodzieży w Górsku organizuje konkursy wiedzy o wielkich Polakach, występy artystyczne, koncerty, przeglądy teatralne, projekcje filmowe, prezentacje multimedialne oraz przygotowuje programy edukacyjne, kulturalne, prozdrowotne, sportowe, religijne i historyczne skierowane do szerokiego grona odbiorców.

W trakcie realizacji jest tworzenie terenu rekreacyjnego w kształcie ludzkiego serca, gdzie będą ścieżki dydaktyczne z popiersiami sławnych Polaków i pomnikiem bł. ks. Jerzego, amfiteatr, tereny do uprawiania sportu.

Odwiedzając Górsk warto zwiedzić nowoczesne muzeum multimedialne o bł. ks. Jerzym Popiełuszce. Kompleks dodatkowo posiada salę kinowo-teatralną, dwie sale szkoleniowe, świetlicę środowiskową oraz salę warsztatową,  Muzeum Regionalne, wielofunkcyjne boisko sportowe oraz infrastrukturę uzupełniającą.