Śladami Chrystusa z krzyżem księdza Jerzego

Przedstawiciele „Solidarności” wzięli udział w drodze krzyżowej 27 marca, która przeszła ulicami Żoliborza. Pątnicy nieśli krzyż, pod którym w sierpniu 1980 roku modlił się ksiądz Jerzy Popiełuszko.

Uroczystą drogę krzyżową ulicami Żoliborza rozpoczęła koncelebrowana msza święta pod przewodnictwem księdza Marcina Brzezińskiego, proboszcza Sanktuarium Błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, który nawiązał do tradycji chrześcijańskiej i narodowej  stwierdzając, że „tylko pod Krzyżem, tylko pod tym znakiem Polska jest Polską, a Polak Polakiem”.

Procesję z krzyżem rozpoczęli hutnicy z Huty Warszawa, kolejne stacje drogi krzyżowej nieśli przedstawiciele rożnych środowisk i parafialnych kół modlitewnych. Od stacji trzeciej krzyż nieśli przedstawiciele górniczej„Solidarności” z kopalni Konin, od stacji piątej – przedstawiciele Służby przy grobie błogosławionego księdza Jerzego z Regionu Gdańskiego, którzy w tym dniu również pełnili służbę przy grobie. Oprócz parafialnych grup krzyż nieśli przedstawiciele samorządu Dzielnicy Żoliborz, harcerze, przedstawiciele wolontariatu, hospicjum, studenci.  Na zakończenie drogi krzyżowej pątnicy odmówili litanię do błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki przed Jego grobem, na który położono historyczny krzyż z huty, zanosząc prośbę o umocnienie wiary poprzez dawanie świadectwa, na które wskazywał nam ksiądz Jerzy modląc się pod krzyżem słowami „Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj”.

Tekst i fot. Krzysztof Żmuda