Składki na emeryturę od umów o dzieło – w trosce o budżet i emerytury

Od umowy o dzieło będzie odprowadzana składka emerytalna. Mają być też ograniczone możliwości nadużyć przy ich zawieraniu. Co najmniej pół miliona Polaków zarabia obecnie wyłącznie na umowach o dzieło. Z czego sfinansują swoją emeryturę?

Wiceminister pracy i polityki społecznej Marek Bucior  przedstawił  pracodawcom zamiary resortu o oskładkowaniu umów o dzieło składką na poziomie 19,52 proc. – poinformowała „Rzeczpospolita”.

– Rozważamy nałożenie jednej składki emerytalnej na wynagrodzenia z umów o dzieło, gdy jest to jedyne źródło zarobku – zapowiedział Marek Bucior.

Obciążenia nie dotknęłyby zatem osób, które zarabiają na umowie o dzieło, ale jednocześnie są zatrudnione na etacie czy zleceniu i płacą składki od co najmniej minimalnego wynagrodzenia lub też prowadzą działalność gospodarczą.

Zmiany dotkną najmocniej pracowników firm sprzątających i ochroniarskich, w których umowy o dzieło stosuje się powszechnie, a także nauczycieli akademickich, którzy na ich podstawie prowadzą wykłady.

Ministerstwo pracy i polityki społecznej nie ma jeszcze przygotowanego projektu zmian  ani ustalonej daty ich wejścia w  życie.

Za tym, że propozycja resortu ma duże szanse zmienić się w obowiązujące prawo, przemawiają alarmujące szacunki GUS dotyczące liczby osób pracujących na kontraktach cywilnoprawnych.

W 2012 r.  wyłącznie na zleceniu lub umowie o dzieło było zatrudnionych 1,35 mln osób. Teraz jest ich jeszcze więcej. Podstawową przyczyną są niskie wynagrodzenia otrzymywane w małych i słabych finansowo firmach. Tak zatrudnieni nie płacąc składek ZUS (blisko 40 proc. kosztów zatrudnienia) i dostają tak niewielkie pieniądze, że trudno im się utrzymać.

W systemie ZUS było zarejestrowanych 815 tys. osób zatrudnionych tylko na zlecenie. Łatwo obliczyć, że ponad pół miliona osób pracowało jedynie na umowie o dzieło. Dziś ich nie stać by mieć zapewnioną opiekę lekarską, a w przyszłości – świadczenia emerytalne.

Z wyliczeń wynika, że 535 tys. osób zarabiających wyłącznie na umowie o dzieło zapłaci składkę emerytalną od tych przychodów. Najpewniej nowelizacja przepisów potoczy się błyskawicznie.

Wprowadzenie obowiązku zgłoszenia przychodów z umowy o dzieło do ZUS spowoduje, że kontrolerzy z ZUS sprawniej wychwycą firmy, które ich nadużywają, i wymuszą zamianę umowy o dzieło na etaty, od których płaci się wszystkie składki na ZUS, również emerytalną.

ASG