Sierpniowe obchody naszego święta 14 sierpnia – 31 sierpnia br.

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” zaprasza na obchody 38 rocznicy Sierpnia 1980, podpisania Porozumień sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność”, 30 rocznicy strajków z maja i sierpnia 1988 roku oraz 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Jutro, tj. 14 sierpnia br. swoje święto obchodzić będzie Sala BHP Stoczni Gdańskiej.

Główne uroczystości

31 sierpnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. 13 – uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” (m.in. wręczenie odznaczeń oraz stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność”).

godz. 15 – złożenie kwiatów pod Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej oraz przemarsz do bazyliki pw. św. Brygidy.

godz. 16 – msza św. w bazylice pw. św. Brygidy, złożenie kwiatów pod pomnikiem Księdza Prałata Henryka Jankowskiego, poświęcenie repliki sztandaru NSZZ „Solidarność”.

godz. 20, plac koło Sali BHP – koncert „Koniec lata z Solidarnością” (współorganizator: TVP2, Toruń, Zamość, Stalowa Wola i Gdańsk to przystanki na muzycznej trasie letnich koncertów transmitowanych przez telewizyjną Dwójkę; przewidziano występy takich wykonawców jak Bednarek, Red Lips, Kasia Kowalska, De Mono, Papa D., Feel, Landberry, Cleo);

Uroczystości i imprezy towarzyszące

14 sierpnia, Gdańsk – trzecie święto Sali BHP.

15 sierpnia, Gdynia – Gdańsk, godz. 10 – XXIV ORLEN Maraton Solidarności.

15 sierpnia – Gdańsk, godz. 9.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana, pod pomnikiem marszałka Józefa Piłsudskiego oraz pod pomnikiem Anny Walentynowicz.

Godz. 12.00 – msza św. za ojczyznę w bazylice Mariackiej (organizator: Stowarzyszenie Godność).

26 sierpnia – Kościerzyna, godz. 9.30 – msza św. w kościele pw. Świętej Trójcy (organizator: Oddział NSZZ „S” w Kościerzynie).

30 sierpnia – Gdynia, godz. 18 – złożenie kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia ’70 przy rondzie Ofiar Grudnia ’70 (przy przystanku SKM Gdynia Stocznia);

godz. 18.30 – Sala Koncertowa Zarządu Portu Gdynia (ul. Rotterdamska) – uroczysta gala wręczenia odznaczeń „Bohaterom Sierpnia ’80 – Gdynia”.

Oddział „Solidarności” w Starogardzie Gdańskim:

30 sierpnia – Starogard Gdański, godz. 18.30, kościół p.w. św. Wojciecha przy ul. Pomorskiej 4, potocznie zwany „kościołem na polu” – msza święta dziękczynna za podpisanie porozumień w dniu 31 sierpnia 1980 r., za powstanie NSZZ „Solidarność”, za odzyskanie niepodległości, a także w intencji zmarłych członków Związku