Przygotowania do przeprowadzenia akcji protestacyjnych w szkołach

8 stycznia br. w gdańskiej Sali Akwen spotkali się członkowie Rady Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku. Obrady zaczęły się od śpiewania kolęd, wspólnej modlitwy, składania życzeń, a potem odbyła się merytoryczna dyskusja o skomplikowanej sytuacji w oświacie.

W spotkaniu wziął udział ks. kanonik prof. dr hab. Wojciech Cichosz, diecezjalny duszpasterz nauczycieli, który w słowie skierowanym do nauczycieli nawiązał do święta Trzech Króli i tradycji zapisywania na drzwiach domów różnie interpretowanych liter: K-M-B. Przypomniał, że chodzi tu o łaciński zwrot Christus mansionem benedicat (niech Chrystus błogosławi temu domowi), a przede wszystkim o to, aby mieć swojego sternika, bo dzięki niemu wiemy kim jesteśmy i przyjmujemy właściwy kierunek naszego funkcjonowania.

Życzenia nauczycielom składali też pozostali goście: Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S”, dyr. Teresa Szakiel z Departamentu Edukacji i Sportu Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku, dr Jerzy Wiśniewski z Kuratorium Oświaty w Gdańsku. Życzono, aby rok 2019 przyniósł więcej dobrych decyzji w oświacie i możliwości korzystania z efektów tych decyzji.

Podczas dyskusji najwięcej kontrowersji wzbudzały kwestie wynagrodzeń. Skrytykowano zbyt niskie podwyżki od 1 stycznia 2019 r., które wynoszą o 5 proc., czyli o 120 – 160 zł brutto.Skrytykowano zbyt niskie zaplanowane podwyżki od 1 stycznia 2019 r. – o 5 proc., czyli o około 120 – 160 zł brutto.

Proponowane podwyżki są jałmużną, są bardzo źle odbierane przez nasze środowisko, a nawet nie wypłacono ich 1 stycznia 2019 r. – mówi Barbara Kamińska, zastępca przewodniczącego MSOiW w Gdańsku NSZZ „S”.

Rozmawiano też o problemach pracowniczych związanych m.in. z ostateczną likwidacją gimnazjów do 31 sierpnia br. oraz o godzinach pokarcianych.

Przyjęto stanowisko – do wiadomości wewnątrzzwiązkowej, w którym stawia się szereg trudnych pytań pod adres władz Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, w tym dotyczące losów stanowiska z maja 2018 roku w sprawie odwołania Anny Zalewskiej z funkcji Ministra Edukacji Narodowej.

Po burzliwej dyskusji podjęto też uchwałę w sprawie przygotowań do akcji protestacyjnej w oświacie. Z tekstu uchwały dowiadujemy się m.in., że: „Rada Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku zobowiązuje Prezydium Sekcji do przygotowania decyzji i opracowania procedur formalnych, które pozwolą na przeprowadzenie akcji protestacyjnych – w tym strajku w szkołach.”

Następne decyzje w tym zakresie mają być dyskutowane podczas Rady Sekcji 8 lutego br., która odbędzie się po wcześniejszych spotkaniach władz krajowych Związku – między innymi 15 stycznia z Radą Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S”.

(mig)