Seniorzy dopominają się o swoje

Waloryzacja emerytur i rent, opieka zdrowotna dla seniorów, kwota wolna od podatku to główne tematy posiedzenia Rady Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, które odbyło się w piątek 14 września w siedzibie gdańskiej „Solidarności”.

emeryci14-09-2018

Radę poprowadziła Wanda Lemańska, nowa przewodnicząca Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Jednym z najważniejszych tematów nurtujących 9-milionową rzeszę polskich emerytów, jest oczywiście niski poziom świadczeń, które co miesiąc otrzymują.

Zdaniem związkowych emerytów obecny rząd rewaloryzuje corocznie świadczenia emerytalne, jednak rewaloryzacja jest zbyt niska, a ponadto nie do końca sprawiedliwa.

– Rząd co prawda podnosi ogólną kwotę przeznaczoną na waloryzację i w przyszłym roku ma ona wynieść 7 mld zł, ale chce z tej puli waloryzować emerytury wszystkim seniorom, i jednocześnie podnieść najniższe emerytury – mówiła Wiesława Libera, członkini Rady. Jej zdaniem pomoc emerytom o najniższych dochodach powinna być finansowana z innego funduszu niż ten przeznaczony na waloryzację. „Spłaszczanie” systemy emerytalnego powoduje, że pokrzywdzone są osoby o długoletnim stażu zawodowym.

Maria Medyńska, przewodnicząca gdańskiej Komisji Terenowej EiR przedstawiła problemy związane ze służbą zdrowia dotykające seniorów.

– Rząd z roku na rok zwiększa pulę przeznaczoną na darmowe leki dla 75-latków, jednak sam dobór leków, które znajdują się na liście nie odpowiada wszystkim potrzebom pacjentów – mówiła Maria Medyńska. Następnym nierozwiązanym problemem są wciąż duże kolejki do lekarzy specjalistów i na rehabilitację. Również system domów opieki nad osobami starszymi wymaga reformy. – Jak emeryci, którzy mają świadczenia na poziomie 1200 zł – 1500 zł, mają zapłacić za dom opieki 3 tys. zł i więcej – mówiła jedna z uczestniczek spotkania.

Sprawę kwoty wolnej od podatku przedstawił Jan Klassa, który przypomniał, że PiS nie spełnił do tej pory obietnicy podniesienia kwoty wolnej od podatku. Co prawda, wprowadzono całkowite zwolnienie dla najbiedniejszych osób, mających dochód roczny poniżej 8 tys. zł i częściowy dla tych poniżej 13 tys. zł, jednak ulgi te obejmują bardzo niewielka grupę osób.

Ostatnim tematem przygotowanym do dyskusji, była sprawa podniesienia zasiłku pogrzebowego. Za rządów PO-PSL zasiłek został obniżony z 6 tysięcy złotych do 4 tysięcy i obecnie pokrywa tylko część kosztów pochówku. Zdaniem Kazimierza Waldowskiego, zasiłek pogrzebowy powinien przynajmniej powrócić do poziomu 6 tysięcy zł.

Członkowie Rady Sekcji chcieli przedstawić swoje problemy przedstawicielowi rządu, jakim jest wojewoda pomorski, który miał być gościem spotkania, jednak Dariusz Drelich nie mógł uczestniczyć w piątkowym spotkaniu. Seniorzy z „Solidarności” liczą, że w najbliższym czasie do takiego spotkania jednak dojdzie.

Małgorzata Kuźma