Senatorzy uczcili księdza Jerzego

Z okazji 70. rocznicy urodzin błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki Senat Rzeczypospolitej Polskiej oddaje hołd temu wybitnemu Polakowi i kapłanowi – męczennikowi, który odegrał historyczną rolę w najnowszych dziejach Polski – napisano w przyjętej 20 września uchwale Senatu.

Treść uchwały przypomina najważniejsze fakty z życia księdza Popiełuszki. Przyszły kapelan „Solidarności” przyszedł na świat 14 września 1947 roku. Święcenia kapłańskie przyjął z rąk kardynała Stefana Wyszyńskiego. Od sierpnia 1980 roku był związany ze środowiskami robotniczymi, po wprowadzeniu stanu wojennego wspierał prześladowanych i organizował akcje charytatywne dla potrzebujących, a od 28 lutego 1982 roku odprawiał w warszawskim sanktuarium świętego Stanisława Kostki comiesięczne msze święte w intencji Ojczyzny, gromadzące tysiące wiernych z całej Polski, celebrował pogrzeb zamordowanego przez milicjantów Grzegorza Przemyka, w 1983 roku zorganizował pierwszą Pielgrzymkę Ludzi Pracy. Próby zastraszenia nie przyniosły rezultatów. 19 października 1984 roku, po nabożeństwie różańcowym w Bydgoszczy, został porwany i okrutnie zamordowany.

W tytule uchwały Senatu ksiądz Jerzy Popiełuszko został określony jako kapelan „Solidarności”, nie wspomniano jednak, że od 2014 roku jest patronem naszego związku.

Martyna Werra