Sekcja Regionalna Kolejarzy RG: nowy przewodniczący Jacek Prętki

– Cel mamy zawsze ten sam: Nie zwalczamy ludzi, tylko problemy. To oczywiście hasło, ale w szerokim ujęciu tak sobie wyobrażam podejście do mojej związkowej działalności. Na pierwszym miejscu zawsze stawiam człowieka – mówi Jacek Prętki, nowo wybrany przewodniczący Sekcji Regionalnej Kolejarzy RG NSZZ „S”.

Innym ważnym zadaniem dla „Solidarności” Kolejarzy w Regionie Gdańskim będzie uhonorowanie mieszkańca Tczewa śp. Kazimierza Piechowskiego, który był więźniem obozu w Auschwitz i żołnierzem AK. Sekcja Regionalna Kolejarzy wystąpiła do prezydenta Tczewa z wnioskiem o nadanie nazwy dla ronda położonego w Tczewie przy ulicy 1 Maja imieniem tego zasłużonego bohatera.

Zastępcami przewodniczącego Sekcji Regionalnej kolejarzy RG zostali Jan Majder oraz Ryszard Pipczyński.

Do Sekcji należy 2281 członków. Podczas Walnego Zebrania Delegatów, które odbyło się 20 kwietnia ustalono, że Rada Sekcji będzie liczyć 30 osób, a Prezydium – 15.

zola