Sejm promuje śmieciówki

Według Kancelarii Sejmu w nowych przepisach o zamówieniach publicznych nie ma obowiązku promowania firm, które zatrudniają pracowników na etatach – informuje „Rzeczpospolita”. Zdaniem Kancelarii jest tylko taka możliwość.

Sejm nie stosuje się do przepisów, które niedawno sam uchwalił. Nie zamierza zmienić swojego zdania w sprawie przetargu na utrzymanie porządku i czystości na terenie parlamentu.

Kancelaria Sejmu informuje, że prawo zamówień publicznych jedynie przewiduje możliwość, a nie obowiązek stawiania wymogu firmom startującym w przetargu, aby zatrudniały pracowników na podstawie umowy o pracę. Specjaliści prawa pracy twierdzą natomiast, ze wprawdzie Sejm nie ma takiego obowiązku, ale powinien stanowić wzór dla innych.

– Widać, że konieczna będzie kolejna nowelizacja, która już nie tylko umożliwi premiowanie etatów, ale będzie narzucała taki obowiązek – mówi Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność”.