Sala BHP Stoczni Gdańskiej oddziałem Muzeum Morskiego

Decyzją Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z początku sierpnia br. Narodowe Muzeum Morskie w Gdańsku otrzymało kolejny, ósmy swój oddział – historyczną Salę BHP. Decyzja o powierzeniu Sali BHP muzeum to konsekwencja wieloletniej współpracy między NSZZ „Solidarność”, reprezentowanym przez Fundację Promocji Solidarności, dotychczasowego opiekuna obiektu, a Muzeum Morskim.

- Nasza instytucja zawsze będzie współpracować z podmiotami, dla których ważne jest zachowanie materialnej i niematerialnej spuścizny po działaniach prowadzonych na terenie Stoczni Gdańskiej, a tego rodzaju dziedzictwem, a jednocześnie miejscem o szczególnym znaczeniu jest Sala BHP – zaznacza dr Robert Domżał, dyrektor Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku.

W Sali BHP w dalszym ciągu będzie prowadzona działalność wystawiennicza, naukowa i muzealna. Będą odbywały się tu spotkania solidarnościowych stowarzyszeń, będą tam organizowane uroczystości upamiętniające takie wydarzenia, jak rocznice podpisania Porozumień Sierpniowych z 1980 roku.

Sala BHP to budynek z przełomu XIX i XX wieku, który powstał w czasach Stoczni Cesarskiej. Po tragedii na budowanym statku „Konopnicka” odbywały się w niej szkolenia bhp na potrzeby Stoczni Gdańskiej im. Lenina. W sierpniu 1980 roku Sala BHP była siedzibą Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego.

– Od wielu lat omawialiśmy razem „Solidarnością” i Fundacją Promocji Solidarności różne warianty ratowania elementów dziedzictwa stoczniowego – mówi dyrektor Robert Domżał, blisko miesiąc od decyzji o przekształceniach. Czas był potrzebny na uporządkowanie dokumentacji i przygotowanie szczegółów umów o powierzeniu.

W 39. rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych w Sali BHP został powołany Instytut Dziedzictwa Solidarności.

ASG