Rzecznik Solidarności o rynku pracy w radiu

Szacowana stopa bezrobocia w Polsce jest najniższa od trzech dekad, choć… – pracownicy są źle wykorzystywani – zwraca uwagę Marek Lewandowski, rzecznik NSZZ „Solidarność”.

Marek Lewandowski, fot. Marcin Żegliński/Tygodnik Solidarność

Rozmowa na temat rynku pracy, inwestycji, dzięki którym nowe miejsca pracy powstają oraz zwiększającej się automatyzacji odbyła się na antenie Radia Gdańsk we wtorkowy poranek.

- Zawsze lepiej, gdy bezrobocie jest niskie, ponieważ to stymuluje. Ale powtarzam, że w Polsce nie brakuje pracowników, tylko są źle wykorzystywani i przepracowani – mówił Marek Lewandowski w programie Ludzie i pieniądze.

Podczas audycji można było usłyszeć, że w handlu potrzebnych jest jeszcze około 150-200 tysięcy osób, a obsady są mniejsze niż w innych krajach.

Poruszony został także temat aktywizowania zarejestrowanych bezrobotnych.

- Programy aktywizacyjne nie mogą powstawać w oderwaniu od przedsiębiorców, u których są miejsca pracy – powiedział Marek Lewandowski. – W Polsce doszliśmy z poziomem bezrobocia do twardego rdzenia trwale bezrobotnych. Wydobywanie tych osób jest trudne i czasochłonne. Gros z nich potrzebuje już terapii.