Rzecznik „Solidarności” o pracy imigrantów

- W 2018 roku państwa Unii Europejskiej udzieliły łącznie 3,2 mln pierwszych pozwoleń na pobyt obywatelom państw spoza UE. Państwem najczęściej przyznającym prawo legalnego pobytu jest Polska – informuje „Radio Gdańsk”.

Temat został poruszony w ramach audycji „Ludzie i pieniądze”, a o sprawie wypowiadał się m.in. Marek Lewandowski, rzecznik Komisji Krajowej „Solidarności”.

- Wbrew pozorom i kreacji tworzonej przez inne europejskie kraje, Polska jest bardzo racjonalna. Wpuszczamy do Unii Europejskiej tych, na których nam zależy, którzy wnoszą jakąś wartość dodaną – mówił na antenie Marek Lewandowski. – Imigrantów nie ma wcale mało. Skala jest całkiem spora i jeżeli zestawimy to z tą racjonalnością, z takim zdrowym podejściem, to możemy być naprawdę zadowoleni z tego, jak Polska funkcjonuje.

Audycji można posłuchać pod tym adresem: https://radiogdansk.pl/audycje-rg/ludzie-i-pieniadze/item/101584-polska-numerem-jeden-dla-imigrantow-spoza-unii-europejskiej-stalismy-sie-atrakcyjnym-rynkiem

(materiał Radia Gdańsk)