Rząd zbyt zajęty sobą, żeby rozmawiać

Obecny rząd zajmują spory wewnątrzpartyjne, nie jest on zdolny do merytorycznej dyskusji z partnerami społecznymi – ocenił Krzysztof Dośla w rozmowie z Radiem Gdańsk. Przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” był 12 września gościem red. Leszka Szmidtke w audycji „Rozmowa kontrolowana”.

Krzysztof Dośla wyjaśnił m.in. powody zawieszenia przez związki zawodowe udziału w pracach Komisji Trójstronnej i przeprowadzenia Ogólnopolskich Dni Protestu: „Komisja Trójstronna nie miała nic do powiedzenia w najistotniejszych dla nas kwestiach. W 2009 roku pan premier zobowiązał się, kiedy był podpisywany tzw. pierwszy pakt antykryzysowy, że przedstawi w najbliższym czasie harmonogram dojścia płacy minimalnej do 50 procent wysokości średniego wynagrodzenia. Do dnia dzisiejszego pan premier takiego rozwiązania nie przedstawił. Potem sobie jeszcze drwił i kpił z tego. Już nie mówiąc o tym, że na polecenie rządu politycy w parlamencie całkowicie zmienili to, co zostało wówczas wynegocjowane w Komisji Trójstronnej. Historia podwyższania wieku emerytalnego, historia zmian w Kodeksie Pracy, pokazuje że niestety rząd traktował w sposób bardzo niepoważny partnerów społecznych. Komisja przestała spełniać swoje zadania i uznaliśmy, że nie możemy być ośmieszani w nieskończoność przez rząd”.

Szef gdańskiej „S” uważa, że ze strony rządzącej koalicji PO-PSL istnieje przyzwolenie polityczne na pojawiające się w biznesie postawy charakterystyczne dla kapitalizmu XIX wiecznego: „111 mln złotych za pierwsze półrocze 2013 roku pracodawcy zalegają z wypłatami wynagrodzeń, jest to 20 procent więcej niż rok wcześniej w tym samym okresie. W 2012 roku z pieniędzy publicznych zostało wydanych 140 miliardów złotych na inwestycje infrastrukturalne w przetargach publicznych. Rezultat tych inwestycji jest taki, że ponad 200 przedsiębiorstw upadło, a 100 tysięcy pracowników straciło prace. Jest to powód do zaniepokojenia”. – Związkowcy są z XXI wieku, bo chcą rozmawiać – zakończył Krzysztof Dośla.

Zobacz całą rozmowę Krzysztofa Dośli w Radiu Gdańsk

Czytaj też: Himalaje hipokryzji, czyli reakcja rządu na związkowe protesty

Zobacz inne rozmowy Krzysztofa Dośli w mediach

fot. radiogdansk.pl