Rząd jak mityczna Złota Kaczka – wydawajcie pieniądze!

Wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński zaapelował w strefie ekonomicznej w Mielcu, że w ramach obecnego budżetu Unii Europejskiej Polska ma do wydania jeszcze…4 mld zł. Wicepremier zaapelował do przedsiębiorców, aby zaangażowali się w wydawanie tych pieniędzy.

Lider PSL pochwalił się, że w pierwszych miesiącach b.r. eksport w przemyśle rolno-spożywczym wzrósł o 14 proc., a w skali całej gospodarki eksport wzrósł o 6 proc.

- Mamy więc określone sukcesy, a dziś czas, aby po eksporcie także dwa pozostałe motory, a więc konsumpcja i inwestycje dały większy wzrost gospodarczy. Blisko 4 mld zł mamy jeszcze do wydania w tej perspektywie finansowej Unii. Zachęcam przedsiębiorców do zaangażowania się w wydawanie tych pieniędzy – mówił wicepremier.

Piechociński powtórzył, że rząd wydłużył funkcjonowanie Specjalnych Stref Ekonomicznych do 2026 r. W Mielcu działa najdłużej funkcjonująca SSE. Zdaniem lidera ludowców, ta decyzja pozwoli na znaczny wzrost gospodarczy w całym kraju.

Dodał, że przedsiębiorcy zadeklarowali inwestycje w SSE na kwotę 12,5 mld zł. Dzięki temu w najbliższych latach powstać ma ponad 30 tys. miejsc pracy. Zdaniem Piechocińskiego, ważne jest, aby politycy nie rozbudzali społecznych emocji i politycznych waśni, ale szukali tego, co wspólne.

- Polityka i dyplomacja dobrze służą ludziom tylko wtedy, jak dobrze służą
przedsiębiorczości – ocenił Piechociński.
Piechociński trudną sytuację na rynku zbóż i niskie ceny skupu tego surowca, tłumaczył że jest to pochodna wyniku głosowania nad ubojem rytualnym. Sejm w lipcu odrzucił rządowy projekt ustawy dopuszczającej ubój zgodny z wymogami religijnymi.

- Ekonomiści rolni szacują, że w poprzednim sezonie od 6 proc. do 8 proc. zboża sprzedawanego prosto z kombajnu kupowane było przez duże zakłady drobiarskie, które po tym rozstrzygnięciu (zakazie uboju rytualnego) nie mają pewności, czy uda się znaleźć odbiorcę. W związku z tym wstrzymują się z decyzjami – argumentował minister.