Rząd Tuska do dymisji – państwo nie istnieje. Skandaliczne rozmowy ujawnione

Czy premier Donald Tusk poda się do dymisji po ujawnieniu nagrań kompromitujących jego rząd i stawiających pod znakiem zapytania stan państwa? Czy w Polsce poza polityką działa szary układ nacisków i powiązań? Po 25 latach wolności okazuje się, że jesteśmy w państwie, którym rządzi się z poziomu kawiarni. Jeśli łamanie Konstytucji czyli namawianie niezależnego NBP do finansowania deficytu w imię wygranych wyborów nie doprowadzi do upadku rzędu – będziemy nadal żyli w państwie żenującym.

idziemy_po_was

W Internecie pojawiło się pierwsze nagranie związane z aferą podsłuchową opisaną przez tygodnik „Wprost”. Wyraźnie słychać prowadzone wulgarnym językiem targi polityczne między szefem MSW Bartłomiejem Sienkiewiczem a Markiem Belką, prezesem NBP. Trwa handel „głową” (i innymi częściami ciała) ówczesnego ministra finansów Jacka Rostowskiego. Motywacją „dealu” omawianego i nagranego w restauracji ma być niepozwolenie na to, by Prawo i Sprawiedliwość wygrało wybory. Belka chce w zamian dymisji Jacka Rostowskiego i nowelizacji ustawy  o banku centralnym.

po_woda

– Państwo nie istnieje – potwierdza to minister spraw wewnętrznych. Wyemitowanie fragmentu taśm zdobytych przez „Wprost”, ujawniających skandaliczną rozmowę ministra Sienkiewicza z szefem NBP Markiem Belką, wywołało oburzenie opinii publicznej.

Także do dowodów skandalicznego nacisku ówczesnego ministra Sławomira Nowaka (do niedawna lidera pomorskiej PO) na służby skarbowe dotarli dziennikarze. Nowak miał naciskać Andrzeja Parafianowicza, byłego wiceministra finansów, nadzorującego kontrolę skarbową by ten wstrzymał kontrolę w spółce jego żony. Rozmowa została nagrana w lutym tego roku, kilka dni przed dymisją ministra Nowaka w kontekście jego nieprawdziwych oświadczeń majątkowych. Nowak żali się, że skarbówka „trzepie jego żonę” i wyraża obawy, że rachunki żony „będą chcieli crossować z moimi rachunkami”.

– Zablokowałem to — odpowiedział Parafianowicz.

Donald Tusk zaproponował przyjęcie postawy „chłopaki nic się nie stało” i zaćwierkał na twitterze, iż wypowie się w poniedziałek po 15.

ASG

Rys: Dobosz Jan