Rząd proponuje: płaca minimalna w 2017 roku to 2000 złotych

Minimalne wynagrodzenie za pracę w 2017 roku wyniesie 2000 złotych brutto – tak zdecydował rząd 14 czerwca br. Zatem pensja minimalna wzrośnie o 150 złotych co oznacza jej rekordowy wzrost.  Rada Ministrów zdecydowała także o założeniach do budżetu na 2017 rok i podatku od sprzedaży detalicznej.

Kilka dni wcześniej minister resortu pracy Elżbieta Rafalska zapowiada, że rząd planuje, iż w 2017 r. płaca minimalna wzrośnie do 1920 zł brutto. W 2016 r. płaca minimalna wynosi 1850 zł.

– Kierując się odpowiedzialnością za budżet państwa, sytuację finansów i za los polskich obywateli, myśląc o godności polskich obywateli, rząd zdecydował, że w przyszłym roku minimalne wynagrodzenie będzie wynosiło 2 tysiące złotych – zapowiedziała premier Beata Szydło, mówiąc, że jest to wyrazem poczucia odpowiedzialności za polskich obywateli i społecznej sprawiedliwości.

– W Polsce rozwarstwienie następuje bardzo szybko, są grupy bardzo dobrze zarabiające, rośnie średnie wynagrodzenie, ale jest ogromna ilość tych pracowników, którzy mają bardzo niskie wynagrodzenia, którzy za otrzymywane wynagrodzenia nie są w stanie utrzymać rodziny – powiedziała premier.

Propozycje rządu zostaną przedstawione Radzie Dialogu Społecznego do uzgodnień na jej forum ze związkami zawodowymi i organizacjami pracodawców.

Jakie będą konkretne kwoty, będzie wiadomo dopiero w lutym 2017 r., gdy GUS ogłosi wskaźniki dotyczące inflacji i wzrostu płac w 2016 r. Waloryzacja prowadzona jest w marcu.

Minister finansów Paweł Szałamacha podał, że według założeń budżetu wzrost gospodarczy w przyszłym roku ma wynieść 3,9 proc., a inflacja – 1,3 proc. a na koniec 2017 bezrobocie rejestrowane ma mieć poziom 8,1 proc.

Rząd przyjął tez projekt ustawy o podatku od sprzedaży detalicznej.  Zakłada to wprowadzenie dwóch stawek podatku – 0,8 proc. od przychodu między 17 mln zł a 170 mln zł miesięcznie i 1,4 proc. – od przychodu powyżej 170 mln zł miesięcznie.

ASG