Rząd: emerytury od 60/65 lat

Rząd pozytywnie ocenił prezydencki projekt obniżenia wieku emerytalnego do 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. Na wtorkowej (19 lipca) Radzie Ministrów trwała na ten temat wielogodzinna burzliwa dyskusja. Rząd chce, aby ustawa obowiązywała najwcześniej od 1 października 2017.

30 czerwca Komitet Stały Rady Ministrów rekomendował rządowi pozytywną opinię o prezydenckim projekcie w sprawie obniżenia wieku emerytalnego. Zignorowane zostały głosy ministra finansów Pawła Szałamachy i ministra rozwoju Mateusza Morawieckiego, aby wiek przechodzenia na emeryturę powiązać wiek ze stażem pracy –  35 lat dla kobiet i 40 lat dla mężczyzn. Miałby to być dodatkowy – poza wiekiem – wymóg. Oznacza to, że aby przejść na emeryturę, należałoby spełnić zarówno kryterium wiekowe, jak i stażu pracy.

Przypomnijmy, że „Solidarność” postuluje oprócz prawa do przejścia na emeryturę w wieku 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn dodatkową ewentualność – wprowadzenie możliwości przechodzenia na emeryturę po przepracowaniu 35 lat przez kobiety i 40 lat przez mężczyzn bez względu na wiek, traktując ten staż jako osobną przesłankę do uzyskania prawa do emerytury.

Prezydencki projekt nie zawiera takich zapisów – ani jako osobnego kryterium przejścia na emeryturę, ani jako powiązanego z obniżonym wiekiem emerytalnym. Obecnie wiek przejścia na emeryturę jest stopniowo podwyższany do 67 lat, niezależnie od płci.

zola