Rynek pracy w Pomorskiem

W stosunku do ubiegłego miesiąca stopa bezrobocia spadła we wszystkich województwach. Największy spadek zanotowano w województwie opolskim i podlaskim, bo o 0,4 pkt. proc. W pozostałych województwach stopa bezrobocia spadła od 0,1 do 0,3 pkt. proc.

Pomorskie Obserwatorium Rynku Pracy podaje, według danych z 31 października 2017 r., że stopa bezrobocia w naszym województwie wynosi 5,6% (w całym kraju 6,6%). W odniesieniu do poprzedniego miesiąca spadła o 0,1 pkt. proc. W porównaniu do października 2016 r. jest niższa o 1,6 pkt. proc. Mamy 50,1 tys. zarejestrowanych bezrobotnych. Jest to, w stosunku do sytuacji sprzed roku, mniej o 12,6 tys. osób. Największy spadek odnotowano w Gdańsku – o 7,3% (o 554 osoby) i w powiecie starogardzkim – o 7,1% (o 182 osoby). Niestety w powiecie nowodworskim bezrobocie wzrosło o 13,8% (o 170 osób).

Jeśli chodzi o oferty pracy to obecnie zgłoszonych jest 151,2 tys. wolnych miejsc na terenie całego kraju. W województwie pomorskim liczba zgłoszonych wolnych miejsc pracy i aktywizacji zawodowej wynosi 10,4 tys. W 11 powiatach odnotowano spadek liczby wolnych miejsc pracy w odniesieniu do września 2017 r., a w 9 wzrost. Największy wzrost wystąpił w Sopocie – o 45 ofert i w powiecie kwidzyńskim o 93 oferty.

(mig)