Ruszył program „Dobry Start”

Od 1 lipca 2018 r. rodzice i opiekunowie dzieci w wieku szkolnym mogą złożyć wniosek o świadczenie, które jest jednorazowym wsparciem w wysokości 300 zł. Dotyczy ono wszystkich uczniów (niezależnie od dochodu) do 18. roku życia lub 20. roku życia, w przypadku kontynuowania rozpoczętej nauki w danej szkole przed ukończeniem osiemnastu lat. Z programu będzie mogło skorzystać 4,6 mln uczniów.

W pierwszym dniu programu złożono około 60 tys. wniosków. Drugiego dnia, w poniedziałek w godzinach porannych, było już ponad 100 tys. wniosków. Przypominamy, że w lipcu wniosek o świadczenie składamy on-line. Od 1 sierpnia br. będzie można go złożyć również drogą tradycyjną, czyli papierową. Dzieciom niepełnosprawnym uczącym się w szkole świadczenie przysługuje do ukończenia 24. roku życia (niezależnie od daty rozpoczęcia nauki w danej szkole).

Jeśli chcemy złożyć wniosek drogą elektroniczną, to można to zrobić przez bankowość elektroniczną, podobnie, jak przy programie „Rodzina 500+”, albo na portalu www.empatia.mrpips.gov.pl.

– Od samego początku rząd Prawa i Sprawiedliwości pokazuje w działaniu, że rodzina jest w centrum naszych zainteresowań – powiedziała Polskiej Agencji Prasowej minister Elżbieta Rafalska. – Świadczenie „Dobry Start” to kolejna forma wsparcia rodzin.

Ministerstwo Cyfryzacji i Ministerstwo Pracy ostrzegają rodziców dzieci oraz ich opiekunów przed oszustami. Należy uważać na oszukańcze maile i strony internetowe. Wnioski o 300 złotych można składać wyłącznie przez rządowy portal Empatia oraz poprzez strony internetowe naszych banków. Składanie tych wniosków jest darmowe.

– Absolutnie nikt nie powinien żądać od nas pieniędzy za wypełnienie albo złożenie wniosku – mówi wiceminister pracy Bartosz Marczuk. – Proszę nie dzielić się swoimi danymi osobowymi z kimś, kto twierdzi, że nam pomoże w wypełnieniu wniosku albo go za nas złoży. Zwłaszcza, jeśli ma za to poznać nasze dane osobowe.

(mig)